Fordon

Så försöker Geely stoppa coronaviruset i Kina

Alla anställda temperaturkontrolleras innan de får komma in på huvudkontoret. Förhöjd temperatur innebär isolering. Foto: Geely
Alla anställda temperaturkontrolleras innan de får komma in på huvudkontoret. Förhöjd temperatur innebär isolering. Foto: Geely
Antalet åkande i hissar har begränsats. Foto: Geely
Antalet åkande i hissar har begränsats. Foto: Geely
Håll minst en meters avstånd till andra i kön, lyder uppmaningen. Foto: Geely
Håll minst en meters avstånd till andra i kön, lyder uppmaningen. Foto: Geely
I hissarna finns handsprit för den som tryckt på knapparna. Foto: Geely
I hissarna finns handsprit för den som tryckt på knapparna. Foto: Geely

Obligatorisk temperaturkontroll, desinficering av bilar och enorma mängder handsprit. Det är några av alla åtgärder Volvo Cars moderbolag Geely satt in för att bromsa smittspridningen.

Publicerad

Coronakrisen slår just nu mot europeisk fordonsindustri med en kraft få trodde var möjlig. Från och med nästa vecka stoppar så väl Volvo Cars som AB Volvo all produktion i Sverige, till exempel.

Det som nu har blivit en global pandemi började i Kina. Åtgärderna i landet var inte tillräckliga för att stoppa spridningen, men nationen har nu börjat återhämta sig och produktionen rullar igång igen.

Volvo Cars moderbolag Zhejiang Geely Holding ger i en bloggpost en intressant inblick i hur bolaget arbetar med att förhindra smittspridningen vid huvudkontoret i kinesiska Hangzhou, där det arbetar 6 000 personer. Bolaget har uppmanat samtliga sina 60 000 anställda i landet, varav de flesta alltså inte jobbar på huvudkontoret, att vidta samma förhållningsregler.

Kristeam samlades innan de anställda återgick till arbetet

I början av februari försökte företaget fördröja de anställdas återgång till arbetet efter firandet av det kinesiska nyåret. De fick återgå till arbetet i tre omgångar. Ett kristeam samlades i god tid innan den första gruppen började jobba igen den 10 februari. Strikta förhållningsregler infördes: Alla affärsresor ställdes automatiskt in och besökare nekades inträde.

Den 1 mars var verksamheten igång igen i Geelys samtliga kinesiska anläggningar.

Alla anställda temperaturkontrolleras

I dagsläget görs en temperaturkontroll av alla anställda innan de kliver in på huvudkontoret. Den med feber skickas till isolering och läkarteam varskos. Stämpelklockor har flyttats till utsidan av byggnaden för att minska trängseln.

Alla bilar som kör till huvudkontoret måste köra över mattor som desinficerar undersidan. Senare under dagen desinficeras även bilarnas handtag av säkerhetspersonal.

Handsprit har placerats vid entrén och alla större knutpunkter. Inledningsvis stängdes hissarna av helt. I dagsläget har antalet åkande begränsats och det finns handsprit och servetter för de som trycker på knapparna.

Nya ansiktsmasker varje arbetsdag

Huvudkontorets anställda får nya ansiktsmasker var åttonde timma och uppmanas att hela tiden täcka näsa och mun. Större möten har ställts in. Personliga möten har ersatts av telefon- och videokonferenser. Den som väntar på att värma sin lunch i mikron uppmanas att göra det med minst en meters avstånd till personen framför. Samma sak gäller för att kopiera.

Bloggposten skrevs för tre dagar sedan och vid det tillfället hade inga nya fall av Covid-19 rapporterats sedan produktionen återupptogs, enligt Geely.

Volvo Cars agerar annorlunda

Stefan Elfström, presschef på Volvo Cars, konstaterar att metoderna för att begränsa smittspridning skiljer sig åt mellan Kina och Sverige.

– För vår del följer vi myndigheternas rekommendationer; vi uppmanar anställda till att bland annat vara noga med handhygien och att hålla sig hemma om man inte är fullt frisk, säger han.

Från och med torsdag nästa vecka går företaget ett steg längre och uppmanar all kontorspersonal som kan arbeta hemma att göra det.

– Detsamma gäller vår produktionspersonal som kommer att vara hemma under en period men förhoppningsvis kan vi inom kort starta upp produktionen igen under förutsättning att situationen tillåter det, säger han.

Stefan Elfström betonar att Volvo Cars fortfarande har en fungerande leverantörskedja men att företaget ser stora logistikutmaningar i Europa.