Fordon
Så få bilmodeller fick sin belysning godkänd
Varroc Systems Lighting har presenterat New Surface-LED, en teknik som är billigare än OLED. Foto: Varroc Systems Lighting
Ännu en gång sågas de nya bilarnas ljus av amerikanska Insurance Institute for Highway Safety. 2018 är det bara 15 modeller som kvalificerar sig till IIHS ”Top Safety Pick Plus Award”.
LED-teknikens intåg har öppnat upp helt nya möjligheter för bilbranschens formgivare. Nu kan strålkastarnas design följa fordonets övriga linjer, och själva ljusprofilen har blivit en större del av bilmodellens identitet. På papperet har även ljusstyrkan hängt med i utvecklingen – men i realiteten utgör belysningen ett stort problem för en lång rad bilmodeller. Bland annat konstaterar amerikanska Insurance Institute for Highway Safety att många bilar rullar ut från fabriken med felaktigt inställda strålkastare.
Redan i somras larmade IIHS om att strålkastarna komprometterar säkerheten på grund av att de ger för dåligt ljus på natten. Deras underavdelning, Highway loss Data Institute, utvärderade 37 olika mellanklass-suvars strålkastare. Av dem var det bara Volvo XC60 (inte den nya generationen) och Hyundai Santa Fe som uppfyllde kraven för godkänt. Ytterligare tolv modeller fick då omdömet acceptabelt. Men fler än hälften höll inte måttet, med strålkastare som fick omdömet ”undermåliga” eller ”dåliga”.
Nu gör IIHS ännu ett nedslag. Institutet mäter hur långt bilarnas hel- och halvljuskäglor lyser på raksträckor respektive i kurvor. De undersöker även i vilken utsträckning som lyktorna bländar andra förare. Och utvecklingen verkar gå åt helt fel håll. För 2018 var det bara 15 modeller som kvalificerade sig till IIHS ”Top Safety Pick Plus Award” – detta ska jämföras mot 38 modeller under 2017. En av de avgörande faktorerna bakom de vikande sifforna var just dålig belysning.
Nu ger utvecklingen bilbranschens designers nya möjligheter. Nya Audi A8 blev först med OLED-teknik i bakljusen. Förkortningen står för ”Organisk Ljus-Emitterande Diod” och tekniken baseras på kolbaserade plastfilmer placerade mellan två elektroder.
Energiåtgången ligger i nivå med lysdioder, men de ljusstarka OLED-dioderna utvecklar inte samma värme som LED. Flexibiliteten är en dröm för formgivarna, och det faktum att belysningen kan göras så tunn innebär att bilarna kan få större bagageutrymmen.
Nu kommer dock en ny teknik som sägs erbjuda liknande fördelar som OLED men till ett mycket lägre pris. ”Surface-LED” kombinerar konventionell LED med tunna lager av optiska filter. Varje element är 3,5 millimeter tjockt och till skillnad från OLED kan Surface-LED ges tredimensionella former, och erbjuda ljus i ett spektrum av olika färger.