Fordon

Rysk rymdbas kan byggas med begagnade delar

Nauka, en av Rysslands senaste moduler, inför dockningen med ISS den 29 juli i år. Foto: Roskosmos/AP/TT
Nauka, en av Rysslands senaste moduler, inför dockningen med ISS den 29 juli i år. Foto: Roskosmos/AP/TT

Den nya rymdbas som Ryssland planerar kan komma att delvis bestå av begagnade delar från den snart pensionerade Internationella rymdstationen (ISS). Det säger chefen för rymdstyrelsen Roskosmos.

Publicerad

Efter flera decenniers nära samarbete med bland andra USA kring ISS har Ryssland aviserat att landet nu ska bygga sin egen rymdstation. I så fall följer ryssarna exemplet från Kina, som redan för fullt bygger sin egen station på plats i omloppsbana eftersom Peking inte släppts in i ISS-samarbetet.

Rysslands mål är att skjuta upp sin bas i omloppsbana ungefär 2030.

I samma veva kan ISS, som stammar från 1990-talet, komma att pensioneras. Men hur ISS ska tas ur drift är oklart. Basen tappar kontinuerligt höjd, och ett alternativ har varit att låta den krascha i havet.

Men nu säger Roskosmos-chefen Dmitrij Rogozin att Ryssland funderar på att återvända sina moduler från ISS i den nya rymdstationen.

– Det avgörs av den konceptdesign som inleds i år, säger Rogozin till nyhetsbyrån Interfax.

De deltagande länderna har totalt investerat långt över 1 000 miljarder kronor i forskningssatsningen ISS, beskriven som det dyraste objekt mänskligheten någonsin har byggt. Men såväl amerikanska Nasa som Roskosmos har hårda budgetramar, vilket gjort att frågetecken rests kring vad länderna har råd att satsa på i fortsättningen.