Fordon

Rysk motor i kinesiskt 5e gen stridsflyg

En rysk jetmotor som ursprungligen togs fram för Mig-29 ska användas i det kinesiska stridsplanet J - 31, ett femte generationens militärplan.

Publicerad

Chefen för Rosoboronexport flygexportavdelning, Sergey Kornev, säger till nyhetstjänsten Ria Novosti att den ryskbyggda motorn RD-93 ska användas i det kinesiska femte generationens stridsflygplan J-31, som än så länge endast finns i ett exemplar.

Motorn har en dragkraft på 98 kN och är en vidareutveckling av motorn RD-33 som ursprungligen togs fram för flygplanet Mig-29. RD-93 togs fram av företaget Klimov för det pakistanska flygvapnets JF-17.

Sergey Kornev uttalade sig i samband med den kinesiska flygutställningen i Zhuhai, och påpekade då även problem med att Kina vid ett flertal tillfällen kan ha kopierat rysk teknik. Den misstanken finns kring några flygplansmodeller från Sukhoi, där man från rysk sida senare sett snarlika kinesiska flygplanstyper.

Men Sergey Kornev hänvisade till ett avtal om upphovsrättsligt skydd som slutits 2008, och att det inte finns några frågor gällande det militär-tekniska samarbetet mellan länderna som inte går att lösa.