FORDON

Rimac har satt nytt världsrekord på Nürburgring – rullar om Tesla

Rimac Nevera Time Attack Edition under rekordförsöket på Nürnburgrng.
Rimac Nevera Time Attack Edition under rekordförsöket på Nürnburgrng.

Racerföraren Martin Kodrić behövde drygt 7:05 minuter på sig att köra en Rimac Nevera Time Attack Edition runt Nürburgring. Det är 20 sekunder snabbare än det förra rekordet för produktionselbilar som sattes med en Tesla Model S Plaid.

Publicerad Uppdaterad

Den kroatiska elbilstillverkaren Rimac har besökt Nürburgring i västra Tyskland med siktet inställt på att sätta ett nytt världsrekord för produktionselbilar.

Så blev det också. Racerföraren Martin Kodrić tog sig runt den 20,83 kilometer långa slingan Nordschleife på 7 minuter, 5 sekunder och 298 tusendelar. Fordonet var en Nevera Time Attack Edition

Tiden innebär en putsning av det tidigare rekordet från i maj med omkring 20 sekunder, vilket i sådana här sammanhang är snudd på en evighet. Då var det en Tesla Model S Plaid som körde. 

Det tycks finnas potential för Rimac att putsa rekordet ytterligare. Bilens hastighet var begränsad till 350 km/h på grund av däcken som användes, klibbiga Michelin Cup2R, och slog i taket på en raksträcka under rekordförsöket. Rimac Nevera har i ett annat sammanhang kört i 412 km/h.

Snabbaste produktionsbilen av alla runt Nordschliefe är Mercedes med AMG One, som 2022 avverkade sträckan på 6:30:705. 

Begreppet ”produktionsbil” kan i Nürburgring-sammanhang anses mycket vagt, och olika bilars tid runt banan vara svåra att jämföra. Nevera Time Attack Edition ska till exempel bara tillverkas i tolv exemplar.