Pratande däcket ger tips till föraren

2017-04-18 12:55  
Foto: Pirelli

Nu blir däcken smarta på riktigt. Pirelli lanserar tekniken som inte bara håller koll på sulornas hälsotillstånd. Det inbyggda chippet ska till och med kunna tipsa föraren om närmaste motorsportevent.

Du tycker kanske att dagens system för däcktrycksövervakning känns lite high tech? Redan nu tar Pirelli nästa steg. Systemet som de kallar ”Pirelli Connesso” kommer lanseras på modeller till sommaren. Det chipp som sitter inbyggt i sidan på däcken väger bara några gram och stör inte balanseringen. Det mäter alla egenskaper som kan påverka däckets egenskaper – från lufttryck och temperatur, till belastning, slitage och antal rullade kilometer.

Systemet är kopplat till företagets moln och app för smartphones. Om trycket är för lågt, eller om något annat avviker kommer föraren meddelas om detta via appen. Chippet kommer dessutom informera om den närmaste däckverkstaden, boka en tid – eller till och med beställa nya däck.

Chippet registrerar tillverkningsnumret för varje däck och kan följa det hela vägen till återvinning. Framtida versioner av systemet ska även kunna beräkna vilken livslängd däcket har kvar, men det slutar inte där. Däcken ska exempelvis kunna informera om intressanta motorsportevent i närheten, och via chippet ska föraren kunna recensera däckverkstäder, eller ta del av andras recensioner.

Läs mer:

Läs mer: Uppkopplade bilar ska varna för halka

Fler tillverkare är på gång med smarta däck, exempelvis Goodyear. På bilmässan i Genève 2017 visade företaget upp sitt koncept ”Goodyear IntelliGrip Urban”.  Men deras smala och lättrullande däck är snarare anpassat för framtidens autonoma elbilsflotta. Den inbyggda tekniken kan bland annat registrera väder- och vägförhållanden. Systemet kommunicerar direkt med bilens datasystem, så att körningen kan anpassas och säkerheten ökas. Framtidens självkörande flottor kommer ställa höga krav på kommunikation mellan fordonen. På Goodyear tror man att däck som IntelliGrip Urban har en viktig roll att spela i de här systemen.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt