Fordon

Porsche meddelar – nu dumpar vi dieseln

Foto: AP Photo/Michael Probst/TT & AP Photo/Gene J. Puskar/TT
Foto: AP Photo/Michael Probst/TT & AP Photo/Gene J. Puskar/TT
Foto: Porsche
Foto: Porsche

Bilmärket kommer inte längre erbjuda dieselmotorer. Porsche blir därmed den första stora tillverkaren i Tyskland som genomför beslutet. Nu riktas fokus istället mot batteri- och hybridbilar.

Publicerad

Efter Volkswagen Groups fusk med mjukvara som manipulerar utsläppen vid avgastester har dieseln varit ett jagat bränsle – inte minst i hemlandet. Under dieseln glansdagar tvingades Porsche att ge efter och montera oljebrännare i sina lyxbilar. Men nu är detta ett avslutat kapitel. Under söndagens årsmöte med VW-gruppen i Berlin meddelade Porsche att man nu slutar erbjuda dieselmotorer.

– Porsche demoniserar inte dieseln. Det är och kommer fortsatt vara en viktig framdrivningsteknik. Men vi som är en sportbilstillverkare, där dieseln alltid har spelat en sekundär roll, har kommit fram till slutsatsen att vi vill att vår framtid ska vara dieselfri, säger Porsches Chief Executive Oliver Blume till Reuters.

Istället ska bilmärket rikta fokus mot batteri- och hybridbilar. Till år 2022 ska Porsche ha hällt in inte mindre än sex miljarder euro i området elektrifierad mobilitet. Nästa år släpps Taycan, som enligt tillverkaren är den första helelektriska sportbilen.

Sjunkande efterfrågan av dieselbilar

Porsche har haft dieslar i sitt program under ett årtionde, men efterfrågan har varit sjunkande. 2017 utgjorde de bara tolv procent av den globala försäljningen, och Porsche har inte haft en diesel i modellprogrammet sedan februari. Samtidigt skissar Angela Merkel på huruvida bilföretagen ska tvingas ta in och uppgradera även äldre dieselfordon. Porsche anser sig uppenbarligen oskyldigt ha dragits in i soppan, detta trots att de enligt egen utsaga inte har agerat oegentligt.

– Vi har aldrig utvecklat eller tillverkat en egen dieselmotor på egen hand. Ändå har Porsches image lidit. Dieselkrisen har gett oss en massa problem, säger Blume.

Dock återkallade den Tysklands federala transportmyndighet nära 60 000 Porsche-suvar så sent som i maj, på grund av misstankar om avgasfusk på dieselversioner av Cayenne och Macan.