Fordon

Porsche designar lyxyacht

Illustration av lyxyachten. Foto: Dynamiq
Illustration av lyxyachten. Foto: Dynamiq
Foto: Dynamiq
Foto: Dynamiq
Interiör från Dynamiqs lyxyacht. Foto: Dynamiq
Interiör från Dynamiqs lyxyacht. Foto: Dynamiq

Båtkonstruktören Dynamiq har lyckats få Porsche att designa deras nya lyxkryssare. Den 35 meter långa yachten har bland annat en hybriddrivlina och samma klädsel som 911R.

Publicerad

Tidigare i år sjösatte Bugatti sin överdådiga motorbåt, med bland annat en jacuzzi och öppen spis. Nu följer Porsche i konkurrentens fotspår. Monaco-företaget Dynamiq planerar att bygga sju exemplar av sin Porsche-yacht. Enligt biltillverkaren ska den utgöra ”ett paradigmskifte”.

GTT 115 är helt byggd i aluminium och väger 198 ton. Med sina 35 meter anses båten dock vara ”anspråkslös” – i alla fall i hemmahamnen.

– I vår målgrupp finns bland annat de som vill skala ned i storlek, från större yachter på 50-60 meter. De är redan vana vid den högsta standarden, men är redo för att överge alla de problem och enorma kostnader som det innebär att äga en stor båt. Nu kan de njuta av de roliga sidorna av att äga en yacht, säger Sergei Dobroserov, chef på Dynamiq till BT.com.

Bakom båtens formgivning står Studio F.A., som vanligtvis tar fram Porsches tillbehör – exempelvis klockor och solglasögon. De har designat en exteriör som ska påminna om linjerna hos den legendariska sportbilen. På insidan syns spåren från Porsche bland annat i form av möbler klädda i samma läder som 911R.

Läs mer:

– Dynamiq GTT 115 tar andan från formgivningen i högpresterande sportbilar ut på öppet hav. Den är designad för att tilltala bilälskare och framtidsorienterade yachtägare, som uppskattar egenskaper som snabbhet, stil – och vår filosofi om intelligent prestanda, säger Roland Heller, chef vid Porsche Design Studio till BT.com.

Trots sin storlek har yachten ett 15 meter långt soldäck. Under det finns ett garage med plats för en tenderbåt och en jetski. GTT115 har plats för sex gäster i tre hytter, och en besättning på sex personer i tre hytter.

Två V12-dieslar från MAN kombineras med en elmotor på 1,2 kW. Fyra eldrivna fenor bidrar till stabiliteten. Tillsammans ger hybriddrivlinan en maxfart på 21 knop, och med enbart elmotorn kan man kryssa ljudlöst i sex knop.

Enligt tillverkaren ska båten ha en räckvidd på 3 400 sjömil – 630 mil. Det innebär att yachten klarar av att korsa Atlanten. Vad kostar det då att göra detta med känslan av Porscheläder mot låren? Prislappen ligger på drygt 88 miljoner kronor. I höst har den premiär.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!