Piloter varnade för problem med Boeing 737 Max 8

2019-03-13 09:40  
I testprojektet har Norwegians flygplan Boeing 737-800 och 737 MAX 8 använts. Här syns ett 737-800-plan. Foto: David Peacock

Två piloter i USA har tidigare varnat för problem med flygplansmodellen Boeing 737 Max 8, rapporterar nyhetsbyrån AP.

(Uppdaterad)

Boeing 737 Max 8 är den flygplansmodell som kraschade i Indonesien i oktober och i Etiopien i söndags. Sammanlagt 346 personer omkom vid de båda olyckorna.

Piloterna har uppgett att flygplanen störtdök strax efter det att de slagit på autopiloten. I båda fallen har piloterna återfått kontroll över planen och rätat upp dem efter att autopiloten har kopplats bort. De båda säkerhetsrapporterna, som kom under förra året, är frivilliga och anonyma.

Stördök aggressivt

”Gällande bekymren med Max 8:s störtdykning tyckte vi båda (flygkaptenen och andrepiloten, reds anm) att det vore passande att uppmärksamma er på detta”, skriver flygkaptenen i en av rapporterna. I den andra rapporten skriver piloterna att de gått igenom händelsen efteråt ”men kunde då inte komma på någon anledning till att planet skulle störtdyka så aggressivt”.

Läs mer: Norwegian ångrar sig – stoppar alla Boeing 737 Max 8

Det är oklart om den amerikanska luftfartsmyndigheten FFA eller piloternas flygbolag vidtagit några åtgärder efter redovisningen som framkommit.

Enligt piloternas uppgifter ska planens datasystem inte vara orsaken till problemen.

Flygningar stoppas

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade på tisdagskvällen att alla flygningar med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter flygkraschen i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen beslutat sig för att sluta använda flygmodellen. I USA tillåter däremot FAA fortsatt flyg med Boeing-planen.

Flygbolagen American Airlines och Southwest Airlines flyger också med den aktuella modellen av Boeing-plan. United Airlines flyger med den något större modellen 737 Max 9. Alla tre transportbolagen har garanterat att Boeing-planen är säkra.

Norwegian kräver ersättning

Flygbolaget Norwegian kommer att begära kompensation av flygplanstillverkaren Boeing. Orsaken är extra kostnader och tappade intäkter som en följd av att bolaget tvingats ställa in flera flygningar med planet 737 Max 8.

”Vi förväntar oss att Boeing tar den här notan”, meddelar det norska flygbolaget i ett uttalande.

I går förbjöd bland annat den europeiska flygmyndigheten alla plan av typen Boeing 737 Max 8 att trafikera luftrummet sedan modellen varit med om två flygolyckor på relativt kort tid, senast i Etiopien.

Norwegian har 18 flygplan av den aktuella modellen.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel land där olyckan skedde.

Mer om: Boeing 737 Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt