Fordon

Oslo först med trådlös laddstation för taxi

Foto: Fortum
Foto: Fortum

Nu kan Oslos eldrivna taxibilar laddas trådlöst via induktion medan förarna väntar på körningar. Stationen har byggts med hjälp av Fortum.

Publicerad

Norge har satt som mål att alla taxibilar ska vara emissionsfria till år 2026. Som en del i detta är Oslo nu det första storstadsområdet som har installerat en induktionsbaserad trådlös laddstation för eldrivna taxibilar.

För uppdraget har huvudstaden tagit hjälp av Fortum och det amerikanska företaget Momentum Dynamics. En laddplatta i marken där taxibilarna parkerar kommunicerar med mottagare i fordonen. Systemet tillåter laddning upp till 75 kilowatt.

Fortum Charge & Drive har länge samarbetet med taxibolag, och ett problem är just att förarna inte har tid att vänta medan bilen är tjudrad med en laddsladd. Samtidigt tillbringar chaufförerna mycket tid stillastående på förutbestämda platser – och då är induktionsladdning den perfekta lösningen.

– Vi kommer installera trådlösa laddare vid taxistolpar, som den vid Oslos centralstation. Taxibilar kommer kunna köra fram till plattan, och då sätter en laddsession igång automatiskt. Det här gör att taxibilar laddas på en plats där de ändå skulle stå och vänta på nya kunder. Skillnaden är att de inte kommer släppa ut några avgaser, utan istället får förnybar energi för att ladda taxins batteri, säger Annika Hoffner, chef för Fortum Charge & Drive.  

”Taxibilar ska kunna rulla 24/7”

Förhoppningen är att projektet även ska bidra till att skynda på utvecklingen av liknande lösningar även för privatpersoner.

– Vi tror att det här projektet kommer förse världen med den modell som behövs för att eldrivna taxibilar ska kunna rulla 24/7. Den kommer bygga på den succé som vi har demonstrerat med elbussar, som också behöver laddas automatiskt genom hela dagen för att kunna hållas i trafik. Momentum är väldigt glada över att få jobba tillsammans med invånarna i Oslo och med vår partner Fortum, säger Momentum Dynamics vd Andrew Daga.