Fordon
Oslo är som gjort för elbilen
Elbilarna susar fram i bussfilen, fyller gratisparkeringar och slipper vägavgifter. Ny Teknik har besökt Oslo, elbilens huvudstad.
Hege Fantoft Andreassen glider tyst genom centrala Oslo. Hon rattar vant sin Nissan Leaf och sprutar ur sig alla privilegier hon åtnjuter som norsk elbilsägare: Hon kan parkera och ladda bilen utan kostnad. Hon slipper vägavgifterna vid två betalstationer på väg till jobbet, och sparar därmed några tior varje resa. Hon kör i bussfilen, något som känns extra bra på fredagseftermiddagar när vägarna ut från Oslo är igenkorkade.
– Alla bensinbilar sitter fast i kö, men jag kör förbi. Ibland har jag nästan lust att vinka. Fantastiskt!
Många vägfärjor är dessutom gratis. Familjen Fantoft Andreassen slapp även momsen på 25 procent när de köpte bilen i våras, och behöver inte betala den engångsavgift som tas ut på nyregistrerade bilar. Även miljön är ett viktigt argument, poängterar Hege Fantoft Andreassen.
De många förmånerna har gjort Norge till landet där det säljs flest elbilar i världen i förhållande till folkmängden. Totalt finns här närmare 14 000 elbilar, och försäljningsstatistiken pekar fortsatt uppåt. I augusti stod elbilarna för mer än 6 procent av alla sålda bilar, ett nytt rekord.
Vi svänger in i det populära hamnområdet Akkers Brygge, där en av stans största elbilsparkeringar finns. Här står bil efter bil med EL, som i elbil, i registreringsnumret på laddning. Gratis förstås. Flera är av modellen Nissan Leaf, den riktiga storsäljaren. Enbart i augusti rullade drygt 630 nya Leaf-bilar ut på norska vägar, och bilen blev den fjärde mest sålda bilmodellen i landet. Vi ser även någon enstaka Buddy, en liten norsk elbil.
En annan viktig förklaring till elbilarnas frammarsch är nätet av laddstolpar. Totalt finns det drygt 4 000 offentliga laddstationer i Norge, varav 127 klarar snabbladdning. Där fylls batterierna på 15 till 20 minuter, berättar Hege Fantoft Andreassen. Sedan klarar hon sig kanske 15 mil.
– Att man måste planera och veta var man kan ladda är kanske det största problemet med elbilar. Fast den enda gången jag önskat att jag hade bensinbil var när vi åkte igenom Sverige i somras.
Familjen tog bilfärja till Danmark, men fick ”kjempeproblem” på hemresan längs svenska västkusten. Enligt makens research skulle några få snabbladdare finnas längs rutten. Men den första existerade inte, nästa var trasig, resten krävde kod. Det blev till att ladda timvis i vanliga stickkontakter, på hamburgerrestaurang och genom fönstret till ett motellrum. Resan tog nästan ett dygn längre än beräknat. Måttligt kul med tre små barn i baksätet.
– Men vi har hört att ni ska bygga ut i Sverige, så nästa sommar gör vi nog ett nytt försök, säger Hege Fantoft Andreassen.
Tillbaka vid hennes kontor parkerar vi bakom en röd sportbil, en Tesla. Det är den tredje Teslan som siktas den första timmen i Oslo.
Norges elbilshistoria
Norge började införa förmånliga villkor för elbilsägare i början av 1990-talet.
Målet var länge att skapa en stark hemmamarknad till den elbilsindustri landet försökte etablera. Stora förhoppningar knöts bland annat till elbilsföretagen Think, Kollega Bil och Miljøbil Grenland.
Nu är den politiska drivkraften främst klimatfrågan, men även städernas luftkvalitet.
Alla politiska partier förutom Fremskrittspartiet vill bevara elbilarnas ekonomiska förmåner åtminstone till och med år 2017.