Fordon

Nytt system kan skapa tågkaos inför julen: ”Förstår deras oro”

Nytt planeringssystem för järnvägen införs. Men oförutsedda saker kan hända, enligt Trafikverket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Nytt planeringssystem för järnvägen införs. Men oförutsedda saker kan hända, enligt Trafikverket. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Trafikverket lägger om till ett nytt digitalt planeringssystem natten till den 11 december. Det väcker oro för nytt tågkaos lagom till jultrafiken.

Publicerad

 – Vi förstår att det finns oro för hur det här ska fungera, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana.

Det är framförallt tågoperatörerna som är oroliga. De har redan varnat för förseningar och inställda tåg.

– Jag har stor respekt för deras oro, säger Maiorana.

Han försökte vid en pressträff på Stockholms central lugna de som är bekymrade.

– Jag kan garantera att vi kommer att göra allt vi kan för att det ska gå bra. Störningar kan uppstå, då hanterar vi det, säger generaldirektören.

– Vi har identifierat eventuella risker och har en plan för hur vi ska hantera dem.

Bland annat kan tågtrafiken reduceras under söndagen.

Kort om tid

Det nya digitala planeringssystemet ska ge en effektivare planering och användning av järnvägen och göra det lättare för tågoperatörerna att ansöka om tåglägen och banarbeten.

Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är det nya systemet jätteviktigt för hela tågbranschen, bland annat för att få upp fler tåg på spåren och kunna planera underhållsarbete.

– Det är ett arbete som idag sker manuellt, säger Olsson.

Tågoperatörernas branschorganisation Tågföretagen anser att man har haft för lite tid på sig för att införa det nya systemet och har velat dra i nödbromsen.

Trafikverkets generaldirektör påpekar dock att det inte går att skjuta på införandet av det nya planeringssystemet. Orsaken är att det, enligt Trafikverket, måste ske samtidigt som den årliga justeringen av de europeiska tågtidtabellerna sker och det är natten till söndagen den 11 december.

Telefonin lade av

Trafikverkets pressträff hölls bara ett halvt dygn efter det att tågtrafiken i stora delar av landet drabbades av stora störningar. Anledningen var att Trafikverkets telefoni slutade att fungera, sannolikt på grund av en systemuppdatering.

Enligt presschefen Bengt Olsson har det inget att göra med helgens införande av det nya planeringssystemet.

– Det är två vitt skilda saker, säger han.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om reducering av tågtrafiken.