Fordon

Nytt fartyg för oceanforskning

Forskningsfartyget Sonne är 116 meter långt. Foto: Marun

Oceangående forskningsfartyget Sonne gör idag en provtur i Nordsjön. En medföljande borr kan användas på 2700 meters djup.

Publicerad

Tyska forskare kan idag glädjas åt ett nytt 116 meter långt forskningsfartyg som ska ge kunskap om vad som döljer sig i de stora oceanernas djup. På onsdagseftermiddagen gav sig fartyget Sonne ut på en provfärd i Nordsjön.

Från november är det meningen att fartyget ska vara leveransklart för uppdrag i Stilla havet och Indiska oceanen. Fartyget har kostat 124 miljoner euro att färdigställa.

Med hjälp av en djuphavsborr ombord, som kan sänkas ned till 2700 meters havsdjup, ska man kunna borra sig 200 meter ner i sedimenten för provtagningar.

Där ska exempelvis de heta källorna på havsbotten undersökas för att ge kunskap om jordbävningar, vulkanutbrott och tsunami. Men det ska också bli möjligt att undersöka förekomsten av värdefulla mangannoduler. Utrustning finns också för att analysera förekomsten av metanhydrat.

Plats finns ombord för 40 forskare med möjligheter att studera klimatförändringar, och att förutse naturkatastrofer liksom kartläggning av råvaror på mycket stora havsdjup.

Loggbok för provturen