Fordon

Nytt brittiskt Intercitytåg rullar ut

Hitachi Class 800 för brittiska järnvägar. Foto: Hitachi
Hitachi Class 800 för brittiska järnvägar. Foto: Hitachi

Hitachi visade på torsdagen det första tåget i 800-serien som ska trafikera de brittiska järnvägarna Great Western och East Coast Main Lines.

Publicerad

Tågen kan sättas samman i längder mellan fem och tolv vagnar. Vagnarna är 26 meter långa. Ett femvagnarståg har 315 sittplatser.

I vagnarna finns klimatanläggning, wi-fi för passagerare, handikappanpassade toaletter och plats för rullstolar. Utrymme finns även för cyklar. Restaurangvagn med full köksutrustning finns i programmet.

122 tåg har beställts av British Department for Transport. Det första tåget visades på torsdagen, ytterligare två ska levereras för testkörningar våren 2015.

Totalt ska 12 tåg tillverkas vid Hitachis anläggning Kasada Works i Kudamatsu City. Resterande 110 ska tillverkas i Newton Aycliffe i Storbritannien.

Class 800 är eldrivna men utrustas med dieselgeneratorer för trafik på även icke-elektrifierade bansträckor. I takt med att elaktrifieringen byggs ut kan dieselgeneratorerna monteras bort.

Tågen byggs för strömmatning med AC 25 kV. Toppfarten anges till 201 km/h, men konstruktionen medger hastigheter upp till 225 km/h.

Från 2017 ska tågen sättas in för trafik på Great Western Mail Line och från 2018 på East Coast Main Line.