Fordon

Nya Rolls-Royce Dawn för de vackra och rika

Rolls-Royce Silver Dawn 1952. Endast 28 öppna bilar tillverkades i Dawn-serien mellan 1949 och 1955. Nu återuppväcks namnet för en kommande öppen bil från Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Silver Dawn 1952. Endast 28 öppna bilar tillverkades i Dawn-serien mellan 1949 och 1955. Nu återuppväcks namnet för en kommande öppen bil från Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce

Nästa bil från Rolls-Royce lånar namn från en gammal skönhet ur historien och blir en öppen vagn för dem som vill sola sig i glansen av framgång.

Publicerad

Den nya modellen i Rolls-Royce flotta av lyxbilar blir en öppen modell meddelade företaget i förra veckan. Rolls-Royces klassiska modellnamn från andevärlden - Ghost, Phantom och Wraith - ska inte användas för den nya modellen.

I stället lånar man namn från en modell som tillverkades åren 1949 - 1955: Dawn. Och vd Torsten Mueller-Oetvoes beskriver bilen som en vacker öppen vagn med ett namn som påminner om de nya möjligheter som varje ny dag gömmer. Som öppnar våra sinnen i gryningstimmens första solstrålar. Den blir den mest lämpliga superlyxbilen för de vackra människor och önskar sola sig i glansen av framgång på världens mest betydelsefulla platser.

Rolls-Royce presenterar det återuppväckta namnet tillsammans med en bild på en 1952 års Silver Dawn Drophead. De flesta av bilarna i Silver Dawn-serien var täckta och kallades 4 door saloon. Endast 28 stycken var öppna modeller, samtliga med specialkarosser för kundernas individuella smak. Annars var just Silver Dawnserien den första med fabrikstillverkade karosser från Rolls-Royce. Totalt tillverkades 760 bilar innan serien lades ned.

Den nya Rolls-Royce Dawn kommer att visas första kvartalet 2016. Bedömare antar att tekniken hämtas från serien Wraith. Denna vålnad har idag en 6,6 liters V12a på 624 hästkrafter under huven.

Den som tycker sig motsvara kunderna som Rolls-Roycechefen beskriver får vara beredd att lägga upp ett flertal miljoner kronor för att kunna njuta av gryningstimmens första solstrålar i lädersätena i den kommande superlyxbilen.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!