Nya Airbus klarar världens längsta direktflygning

2018-09-25 16:26  
Foto: Airbus

Singapore Airlines nya Airbus A350-900ULR klarar av att vara i luften 19 timmar non-stop. Nu öppnar bolaget världens längsta direktflygning, mellan hemmabasen och New York – en sträcka på 1 666 mil.

Förkortningen står för Ultra Long Range – och Airbus A350-900ULR har kapacitet att flyga 1 796 landmil och hålla sig i luften i 19 timmar. Versionen har bland annat fått modifieringar som ger en bättre aerodynamik, den kan ta 165 000 liter bränsle mot 141 000 liter för standardversionen – och planet har även en ökad lyftkapacitet på 280 ton.

Läs mer: Rekord: soldriven drönare klarade 25 dagar i luften

Den första kunden är Singapore Airlines och nu har de fått sitt första exemplar av Airbus A350-900ULR. Totalt har flygbolaget köpt sju exemplar med den extrema räckvidden. När flygplanet tas i tjänst den 11 oktober så kommer det trafikera sträckan Singapore till Newark. Avståndet från hemmabasen till New York är 1 666 mil, vilket gör det till världens längsta direktflygning, Passagerarna kommer tillbringa 18 timmar och 45 minuter i luften.

– Dagens leverans är en milstolpe, både för Airbus och för Singapore Airlines – då vi tillsammans öppnar ett nytt kapitel inom non-stop-flygning. Med en ohotad räckvidd och ett nytt steg gällande bränsleeffektivitet har A350 en unik position för att möta behovet av nya tjänster kring ultralång räckvidd.

Läs mer: Seawing är seglet som ska hjälpa till att driva Airbus fartyg

Kombinationen av 350:s tysta och rymliga kabin och SIA:s världsberömda flygservice kommer garantera den högsta nivån av komfort för passagerarna på världens längsta rutter, säger Airbus vd Tom Enders i ett pressmeddelande.

Airbus A350-900ULR har en extra bred flygkropp av kolfiberkomposit. Resenärerna kan dessutom njuta av en ökad takhöjd, större fönster, en ovanligt tyst kabin med ett avancerat system för en bättre luftkvalitet – samt en ljusanläggning som sägs motverka jetlag. I november öppnar Singapore Airlines även sträckan Singapore – Los Angeles med ULR.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt