Fordon

Ny teknik på bussar ska sätta dit brittiska ljudmarodörer

'Ljudföroreningar gör livet miserabelt för människor i hela landet', enligt Storbritanniens transportminister Chris Gravling. Nu ska Gravling och den brittiska regeringen ta med hårdhandskarna mot de som bryter mot decibelreglerna. Foto: DaiFh
"Ljudföroreningar gör livet miserabelt för människor i hela landet", enligt Storbritanniens transportminister Chris Gravling. Nu ska Gravling och den brittiska regeringen ta med hårdhandskarna mot de som bryter mot decibelreglerna. Foto: DaiFh

Högljudda fordon stör britternas nattsöm. Nu ska landets bussar utrustas med akustiska kameror på test för att fånga ljudmarodörerna på bild.

Publicerad

Storbritannien utnyttjar flitigt ny teknik för att stävja brottsliga beteenden. Exempelvis var brittisk polis tidig med att använda automatisk avläsning av bilarnas registreringsskyltar. Det senaste systemet i raden ska fånga marodörer som varvar sina motorer på ett störande sätt, eller har manipulerat sin ljuddämpare.  

The Department for Transport, Storbritanniens transportdepartement, ska utrusta en rad stadsbussar med vad de kallar akustiska kameror. Mikrofoner mäter ljudet från de fordon som bryter mot decibelreglerna, och kameran tar en bild av registreringsskylten så att syndarna kan bötfällas.

Under de kommande sju månaderna ska bussarna jaga bilister och mc-förare i ett första test. Åtgärden vidtas efter påtryckningar från mindre samhällen där befolkningen har tröttnat på fordon som modifierats av ägarna för att låta mer. 

Kampanjledaren dr. Jonathan Moore har arbetat för att minska oljudet längs A32 i South Devons nationalpark i Hampshire. Till Telegraph säger han sig vara evinnerligt trött på de motorcyklister som kör genom byarna hundratals gånger per år vid "asociala tider på dygnet".  

Storbritanniens transportminister Chris Grayling tror att den enkla tekniken kan utgöra ett alternativ för att säkerställa att dessa mindre samhällen skyddas mot kraftiga ljud – och att folk bryter mot lagen åtalas.

– Ljudföroreningar gör livet miserabelt för människor i samhällen över hela Storbritannien, och har väldigt allvarliga hälsoeffekter. Det är därför som jag är fast besluten om att slå ned på de störande förare som förstör vår gatumiljö, säger Chris Gravling.

– Ny teknik kommer hjälpa oss att leda vägen i arbetet med att göra våra små- och stora städer tystare. Och jag ser fram emot att få se hur de här spännande nya kamerorna kan fungera, fortsätter han.