Fordon

Nu kommer Saabs nya sjömålsrobot

Systemet kommer hamna i marinens korvetter av Visby-klass – och komplettera jaktroboten Meteor på nya Gripen E. Foto: Saab
Systemet kommer hamna i marinens korvetter av Visby-klass – och komplettera jaktroboten Meteor på nya Gripen E. Foto: Saab

Saab ska leverera nästa generations sjömålsrobot, en order värd 500 miljoner kronor. Systemet kommer hamna i marinens korvetter av Visby-klass – och komplettera jaktroboten Meteor på nya Gripen E.

Publicerad

Förra året premiärvisades Gripen E, som ska levereras till Försvarsmakten redan 2018. Den nya generationen av Saabs stridsflygplan har blivit längre och har fått en större spännvidd. Tillsammans med en 22 procent starkare motor ger detta en ökad räckvidd och en maximal startvikt på 16,5 ton. Tidigare år testflögs Gripen E dessutom på CHCJ-5, ett biobränsle gjort på rapsolja.

Planet kommer bland annat utrustas med den ”intelligenta” jaktroboten Meteor. Kombinationen ramjetmotor och raketer ger systemet en räckvidd på upp till tio mil. Det innebär att de svenska piloterna kommer kunna hålla fientligt flyg på behörigt avstånd.

Gripen E kommer även utrustas med nästa generations sjömålsrobot. Saab har fått en beställning på vapnet från Försvarets materielverk, och ordervärdet uppgår till 500 miljoner kronor.

Läs mer:

Den nya generationens sjömålsrobot kombinerar beprövad teknik från Sabbs och Diehl Defence gemensamma system RBS15, som under nära 30 år har använts av flygvapen och kustrobotbatterier. Nu kommer räckvidden förbättras avsevärt, bland annat tack vare en lägre vikt. Systemet får även en uppgraderad målsökare, och roboten kommer kunna hantera mycket sämre väderförhållanden. Ny design gör det också enkelt att genomföra framtida uppdateringar.

– Med de här robotarna kommer den svenska försvarsmakten ha en enastående förmåga att slå ut mål till havs och på land och det på långt avstånd. Det nya systemet ger dem även en förmåga att slå ut mål oavsett väderförhållande och fientligt motmedel, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Sjömålsroboten kommer även integreras i svenska marinens korvetter av Visby-klass. Leveranser av systemet ska påbörjas i mitten av 2020-talet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!