Fordon

Nu jagar VTI trafikens utsläpp av mikroplast

Foto: Angie from Sawara

Hav, sjöar och vattendrag förorenas av mikroplast. Enligt Naturvårdsverkets kartläggning är vägtransporterna den största boven. Därför har regeringen gett VTI 15 miljoner kr för att spåra spridningen och sprida kunskap om problemet.

Publicerad

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment, mellan 1 nm till 5 mm i storlek. De förorenar världshaven såväl som sötvattensystem. Ursprunget är dels plast som har lämnats för att brytas ned i naturen, men de pyttesmå bitarna kan också frigöras när plastmaterial slits.

Miljöproblemet får allt mer uppmärksamhet globalt, så även i Sverige. Mellan augusti 2015 och maj 2017 har Naturvårdsverket lett den första övergripande kartläggningen av spridning av mikroplaster i Sverige, och spårat föroreningarnas olika ursprung. Med utgångspunkt från undersökningen har Naturvårdsverket bedömt att följande källor primärt bör åtgärdas: Väg- och däck. Konstgräsplaner. Industriell produktion och hantering av primärplast. Tvätt av syntetfibrer. Båtbottenfärg. Nedskräpning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här