Norska fregatten Helge Ingstad sjönk efter kollision

2018-11-13 13:11  

Den norska fregatten Helge Ingstad, som i förra veckan krockade med ett tankfartyg vid en oljehamn utanför Bergen, ligger nu nästan helt under vatten.

Den norska fregatten Helge Ingstad ligger nästan helt under vatten efter att vajrarna som stabiliserat fartyget brustit. Nu kritiseras metoden av bärgningsexperter.

Helge Ingstad krockade i förra veckan med ett tankfartyg vid en oljehamn utanför Bergen. Krigsfartyget bogserades till land, men fick slagsida och säkrades vid land med vajrar.

Läs mer: Norsk fregatt riskerade att sjunka efter krock med tankfartyg

I måndags kväll brast flera av vajrarna och fregatten började sjunka. Marinens personal fick avbryta en räddningsaktion vid midnatt av säkerhetsskäl. När resten av vajrarna släppte under tisdagsmorgonen sjönk fartyget till botten. Där bedöms den stå stabilt, men det är nästan bara radartornet som sticker upp över vattenytan.

Borde använt kättingar

Experter förklarar att fregatten borde ha stabiliserats med kättingar i stället för vajrar.

– Det ser ut som om de använt sytråd. Vi har kättingar som vi hade kunnat leverera med en timmes varsel, säger Jan Vindenes, chef på Sotra Anchor & Chain, leverantör av kätting och ankare.

Tjisse van der Meer, bärgningschef på bärgningsföretaget Ardent Global, håller med.

– Aldrig i livet att vi hade valt en sådan lösning, säger han.

Värde: Fyra miljarder

Enligt experterna verkar vajrarna dessutom ha varit felmonterade i sina fästen. Elisabeth Sandberg på Forsvarsmateriell, den myndighet som ansvar för det norska försvarets fordon, skriver i ett mejl till Verdens Gang att det var berget vajrarna var fästa i som gav efter och inte vajrarna i sig.

Helge Ingstad köptes in 2009 för nära fyra miljarder norska kronor, enligt Verdens Gang.

Åtta personer skadades i fartygsolyckan, som utreds av både polisen och norska statens haverikommission.

Mer om: Fartyg Kollision

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt