Fordon

Nordiq vägrar leverera till Ryssland – Volvo avvaktar – SKF stänger fabrik

Stefan Ottosson, vd för Nordiq i Habo utanför Jönköping. Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT
Stefan Ottosson, vd för Nordiq i Habo utanför Jönköping. Arkivbild. Foto: Adam Ihse / TT

Den svenska underleverantören Nordiq stoppar sina leveranser till Volvos lastbilsfabrik i Ryssland. Samtidigt funderar Volvo på hur man själva ska agera om den ryska fabriken. SKF har stängt sin fabrik men håller skyddsrummen öppna för de anställda.

Publicerad

Nordiqs leveransstopp är en protest mot den ryska invasionen i Ukraina.

– Vi vill inte stötta den ryska regimen. Personligen hoppas jag att Volvo tar ett liknande beslut och stänger ner sin fabrik där borta, säger Stefan Ottosson, vd på fabriken i Habo, till Jönköpings-Posten.

Han tror att Nordiqs beslut får stor påverkan.

– När vi stoppar våra leveranser kanske de kan hålla igång sin produktion en vecka till ungefär. Saknas våra komponenter kan de inte bygga bilar, säger Ottosson.

Volvo: Analysen inte klar än

Volvo håller på att analyserna hur händelserna i Ukraina påverkar den egna verksamheten, i första hand fabriken i Kaluga, söder om Moskva.

– Den analysen är inte klar. Vi får återkomma kring hur vi kommer att agera, inte minst med tanke på de sanktioner som just nu håller på att införas, säger Claes Eliasson till TT.

Nordiq är en relativt stor underleverantör inom fordonsindustrin. Komponenterna som skickas till Ryssland utgör några få procent av omsättningen. Stoppet beräknas därför inte påverka det egna företaget särskilt mycket.

– Detta måste stoppas omedelbart. Jag tycker alla borde fundera över vad man kan göra, både som privatperson och som företag, säger Stefan Ottosson om det ryska angreppet på Ukraina.

SKF: Har stängt sin fabrik

SKF har stängt sin fabrik i staden Lutsk i Ukraina på grund av den ryska invasionen. Samtidigt öppnades skyddsrummet på anläggningen för de anställda, skriver SKF:s presschef Theo Kjellberg i ett mejl till Göteborgs-Posten.