Fordon

Nissans teknik kan styra bilen med tankarna

Foto: Nissan
Foto: Nissan

En bil som följer dina minsta tankar. Nissans nya system är raka motsatsen till den autonoma framtiden. "De potentiella applikationerna för teknologin är otroliga", säger forskaren Lucian Gheroghe.

Publicerad

De flesta prognoser gör gällande att självkörande teknik, ai och allt mer avancerade hjälpsystem ska göra föraren sysslolös i framtiden. Men behöver verkligen tekniken enbart vara effektiv och ”tråkig”. Kan den inte användas till att höja glädjen i körningen? Det var utgångspunkten när Nissan påbörjade projektet som de kallar för B2V – brain to vehicle. Så istället för att du ska slippa tänka, ska dina tankar användas till att höja glädjen i körningen.

Nissans system kan mäta aktiviteten i förarens hjärna och tack vare en ai avgöra om hen kommer att svänga eller bromsa – och initiera handlingen 0,2-0,5 sekunder innan föraren.

– När de flesta tänker på autonom körning så har de en väldigt opersonlig vision av framtiden. En framtid där människor har lämnat över kontrollen till maskinerna. B2V-teknologin gör motsatsen, genom att använda signaler från förarens hjärnor kan körningen bli än mer underhållande och njutbar, säger Daniele Schiallaci, försäljningschef på Nissan.

Med sin modell Leaf, världens mest sålda elbil, är den japanska tillverkaren en storspelare inom elektrifiering. Bilmärket har också kommit en bra bit i det autonoma racet – även om man är tydlig med att tekniken fortfarande är på ”assistent-nivå”. Men i framtiden, när självkörande bilar blivit normen, vill tillverkaren kunna skänka körglädje. Därför har man experimenterat.

Läs mer:

Det intressanta är att man har lyckats dechiffrera hjärnans signaler på ett sätt som gör att systemet kan påbörja handlingar åt föraren – som kommer uppleva att bilen reagerar snabbare.

Därtill kan systemet även uppfatta när föraren har olustkänslor, vilket i framtiden skulle kunna användas till att exempelvis ändra körstil/sänka hastigheten eller dylikt när bilen framförs autonomt.

– De potentiella applikationerna för teknologin är otroliga. Den här forskningen kommer att vara en katalysator för mer innovation inne i våra fordon de kommande åren, säger Lucian Gheorghe utvecklingsforskare på Nissan.

Tankestyrningssystemet kommer att förevisas på mässan Consumer Electronics i USA som öppnar 7 januari.