Fordon

Nel stänger tio vätgasstationer efter explosion

Explosion vid en vätgasmack i norska Sandvika. Foto: TT
Explosion vid en vätgasmack i norska Sandvika. Foto: TT

Efter måndagens explosion i norska Sandvika har vätgasföretaget Nel beslutat att stänga alla sina tankstationer.

Publicerad

Det var vid 17.30-tiden på måndagen som något flög i luften på Uno-X-stationen i norska Sandvika utanför Oslo. Av allt att döma var det en vätgastank för tankning av bränslecellsbilar som exploderade. Uno-X har beslutat sig för att stänga sina två andra vätgasstationer i Norge i väntan på mer information om vad som gått fel.

Leverantören av stationen, norska Nel, har dessutom beslutat att stänga alla sina tio stationer i Norge, Danmark och andra länder, berättar Teknisk Ukeblad.

- Det är för tidigt att spekulera om orsaken kring vad som har gått fel. Vår första prioritet är säker drift av stationerna vi har levererat, säger Nels koncernchef Jon André Løkke till e24.no.

Olyckan ledde till trafikstörningar. Två personer fick föras till sjukhus med lättare skador sedan airbagen utlöst i bilarna de färdades i.

Stationen öppnades 2016 och var då den första i sitt slag. Vätgasen produceras av en elektrolysör med el från en solcellsanläggning alternativt från nätet. Stationen kan producera och lagra vätgas till 50 tankningar per dag. Full tank för en bil är 3-4 kilo.