Fordon

Musk om kraschen: Autopilot var inte aktiverat

Foto: Tobias Schwarz
Foto: Tobias Schwarz

Den förmodat förarlösa Teslan som kraschade så att två personer dog hade inte Autopilot aktiverat. Bilen var heller inte utrustad med total självkörningsförmåga, enligt vd Elon Musk.

Publicerad

Den Tesla Model S som i lördags i hög fart kraschade in i ett träd norr om Houston i USA och började brinna utan någon förare vid ratten hade inte det avancerade förarstödet Autopilot aktiverat, uppger Teslas vd Elon Musk i en tweet. 

Två män omkom i bilen, som totalförstördes i den efterföljande branden. Enligt myndigheter satt en av dem i passagerarsätet och den andre i baksätet. 

 

Elon Musk uppgav också att bilen inte var utrustad med så kallad Total självkörningsförmåga (Full Self Driving Capabilites, FSD), en mer utvecklad betaversion av Autopilot.

Kräver linjemarkeringar

Han la också till att standardversionen av Autopilot kräver linjemarkeringar för att aktiveras, vilket inte fanns på den aktuella vägsträckan. 

Det är fortsatt oklart hur bilen i så fall kunde köras utan förare i hög fart in i ett träd. Enligt polisen i Texas finns vittnen som uppger att de båda männen gav sig i väg för att testa bilens förmåga att köra på egen hand, rapporterar Reuters.

Trafiksäkerhetsmyndigheten utreder

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har bekräftat att de öppnat en utredning kring kraschen, vilket blir den 28:e i ordningen. 

Polisen i Texas kräver att Tesla lämnar ut insamlad data om olyckan.