Fordon

Musk hintar om ny Tesla-modell igen: ”Vettigt med en halvkombi”

Teslas vd Elon Musk, han tycks vara sugen på en mindre (och billigare) bilmodell. Foto: Sebastian Gabsch/Zuma Press/TT
Teslas vd Elon Musk, han tycks vara sugen på en mindre (och billigare) bilmodell. Foto: Sebastian Gabsch/Zuma Press/TT

Är en mindre och billigare modell från Tesla på gång? Under en konferens tryckte Elon Musk på vikten av att pressa priset på elbilar. ”I Europa är det vettigt att göra en kompaktmodell”, sade han.

Publicerad

När Tesla beslutade att etablera sig i Tyskland i fjol så var det en tydlig fingervisning om att den Europeiska marknaden har blivit allt viktigare. Därtill visade det sig att tillverkaren nu vuxit så att man måste ha större närhet till de marknader som man befinner sig på.

Men det var bara första steget, nu har Elon Musk avslöjat att man även funderar på modeller som är mer anpassade för Europeer. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Musk sade att det är en signifikant skillnad mellan vad den amerikanska- respektive den europeiska bilköparen vill ha. En tydlig skillnad är storleken på bilar.

– Jag körde runt en Model X i Berlin och vi hade en hel del problem med att hitta en parkeringsplats där vi fick plats, sade han.

Uttalandet kom under en onlinekonferens på ämnet batterier som den tyska regeringen hade anordnat, och Bloomberg rapporterar att Elon Musk gav en hint om att en mindre modell kan vara på gång.

– I Europa skulle det vara vettigt. Jag tänker mig en kompaktbil, kanske en halvkombi eller nått liknande, sade han.

Det här är förvisso inte första gången som Tesla-chefen pratar om möjligheten att lansera en mindre modell. Men att han gjorde det i det här sammanhanget indikerar att den nya modellen kanske inte ligger allt för långt fram i tiden.

Och logiskt är det att den kommer att byggas i fabriken utanför Berlin.

Uttalandet går även helt i linje med Musks tidigare utspel om att Tesla inte kommer att lyckas ”om vi inte gör våra bilar billigare”. Eller som han sa under Teslas kvartalsredovisning i somras.

– Det som stör mig mest just nu är att våra bilar inte är tillräckligt prisvärda. Det måste vi fixa.

Elon Musk gav inga vidare detaljer kring en ny modell, och med tanke på att han gillar överraskningsmoment och att chockera – lär han inte avslöja det hur som helst.

Dock är det ingen högoddsare att säga att kompaktmodellen lär dröja. Tesla har ju redan sin Roadster, Cybertruck samt lastbilen Semi att få ordning på.