Fordon

Mitsubishis storsäljare kan stoppas i Sverige

Mitsubishi Outlander. Foto: Tedd Soost
Mitsubishi Outlander. Foto: Tedd Soost
Mitsubishi Outlander. Foto: Felix Björklund
Mitsubishi Outlander. Foto: Felix Björklund

Inga nya modeller, och snart dras kanske även befintliga bilar in. Enligt nya uppgifter ska Mitsubishi överge Europa. ”Utan suvarna finns det ingen affär.”

Publicerad

Tidigare i somras meddelade Mitsubishi att man inte ämnar lansera några nya modeller i Europa. I stället för att försöka hålla huvudet ovanför vattenytan fokusera den japanska tillverkaren krafterna på andra marknader. De kallade sin nya strategi ”small but beautiful”.

Beslutet har tvingats fram av att räkenskaperna har gått från illa till katastrof. Vid årsbokslutet (slutar i mars 2021) förväntas förlusten hamna på runt 13 miljarder kronor.

Det här innebär att beslutet om att lansera en ny Outlander helt dras in – vilket innebär att en ny generation av den väldigt populära laddhybriden aldrig kommer till Sverige. Men det slutar inte där. Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News Europe kommer även nuvarande generation snart att försvinna – vilket i praktiken innebär en dödsdom för märket i den här delen av världen.

Mest sålda laddhybriden i Sverige i fjol

Källan uppger att Mitsubishi redan i september kommer att sluta exportera Outlander, ASX samt Eclipse Cross. Däremot ska de fortsätta sälja kompaktmodellen Space Star samt pickupen L200 ytterligare ett år.

Skälet till att tillverkaren drar i handbromsen, enligt Automotive News Europes källa, är att Mitsubishi genom att sluta sälja de tre crossovermodellerna inte behöver modifiera dem för att klara av de nya utsläppskraven. Och beslutet drabbar även laddhybrider.

Beslutet innebär att Mitsubishi alltså inom kort endast kommer att ha en Space Star och L200 i modellpaletten. Tittar vi på statistiken i Sverige var Outlandern den mest sålda laddhybriden i fjol. Och även om man hittills i år inte längre innehar topplaceringen så står den laddbara modellen för nära 90 procent av försäljningen. Tillsammans med ASX och Eclipse Cross är det nära nog hela försäljningen av personbilar.

– Utan suvarna finns det ingen affär. Handlare kan inte överleva på kompaktbilen och L200, säger källan till Automotive News Europe.