Fordon

Mitsubishis nya koncept: framruta med augmented reality

Foto: Koji Sasahara / TT
Foto: Koji Sasahara / TT

I Mitsubishs nya konceptbil Ex visas all fordonsinformation direkt på vindrutan för att föraren inte ska behöva ta ögonen från vägen.

Publicerad

Mitsubishi har precis publicerat en serie datorrenderade bilder på Ex inför Tokyo Motor Show, som drar igång senare i månaden.

En av de mer intressanta lösningarna med Ex är att bilen använder augmented reality – på svenska ofta översatt till förstärkt verklighet – för att projicera information om till exempel hastighet, bästa körväg och trafikvarningar direkt på framrutan, skriver sajten Mashable.

Ex är också utrustad med en mer konventionell skärm intill instrumentbrädan där mindre viktiga upplysningar syns. Genom att synka den mot en smart mobiltelefon ska skärmen också kunna ge föraren rekommendationer baserade på hennes eller hans intressen. Rekommendationerna tas fram av ett molnbaserat ai-system.

På bilen har dessutom sidospeglarna byts ut mot högupplösta kameror. Föraren kan sedan titta på monitorer bakom ratten för att få koll vad som händer vid sidorna om fordonen.

Prototypen drivs av två högeffektiva elmotorer, och ska ha en räckvidd på upp till 40 mil på en laddning.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!