Fordon

Miljardorder för Saab – FMV köper Global Eye

Saabs spaningsflygplan Global Eye. Foto: Saab
Saabs spaningsflygplan Global Eye. Foto: Saab
Saabs spaningsflygplan Global Eye. Foto: Saab
Saabs spaningsflygplan Global Eye. Foto: Saab

Försvarets Materielverk (FMV) har tecknat kontrakt med Saab om leverans av två spanings- och ledningsflygplan av modellen Global Eye till Försvarsmakten.

Publicerad

Orderbeloppet ligger på omkring 7,3 miljarder kronor och leverans är planerad till 2027, skriver Saab i ett pressmeddelande.

Kontraktet innehåller även optioner som gör att Försvarets Materielverk (FMV) kan beställa upp till två ytterligare Global Eye, eller S 106 som blir Försvarsmaktens beteckning.

Tillverkningen kommer att ske i bland annat Göteborg, Linköping, Järfälla, Arboga och Luleå.

– Global Eye kommer att ge Sverige spanings-och ledningsförmåga i absolut världsklass, säger Saabs vd och koncernchef Micael Johansson.

S 106 stärker spaningsförmåga

Global Eye är utrustad med radarn Erieye Extended Range – som har en räckvidd på mer än 550 kilometer. Den har dessutom en uppsättning avancerade sensorer och ett kommando- och kontrollsystem integrerat.

– S 106 medför en avsevärt förstärkt spanings- och ledningsförmåga över luft, hav och mark och dessutom en längre uthållighet samt räckvidd jämfört med dagen förmåga, säger Ingela Mathiasson, chef Flygmateriel vid FMV.