Fordon
Milda vintrar ger problem för svenska vägnätet

Kört över ett potthål och fastnat med cykeldäcket vid en tjälskada? Du är troligtvis inte ensam. Milda vintrar med temperaturomslag får tydliga konsekvenser för landets vägar.
Med ett vägnät bestående av totalt 20 000 kilometer grusväg och 80 000 kilometer belagd väg finns det stor risk för problem med tjälskador och så kallade potthål. Milda vintrar som i år, med kontinuerliga temperaturförändringar och dessutom mycket regn, ger sämsta möjliga förutsättningar för vägnätet.
– Större delen av Sverige har haft en mildare vinter än tidigare år. Det är temperaturpendlingen kring nollan som tar väldigt hårt på våra belagda vägar, säger Stefan Styffe, nationell samordnare vid Trafikverket.
I korthet handlar det om att asfalten inte är helt tät. När vatten rinner ned och omväxlande fryser till is får det effekten att håligheten utvidgas – ett så kallat potthål bildas.
Problemen uppstår då det under vinterhalvåret är svårt att få till en permanent lösning utan i stället får hålla till godo med temporära lagningar.
– Det är klart att det är kostsamt och ju fler perioder med temperaturer kring nollan, desto mer äter det pengar. Det man tjänar in på färre plogtillfällen får man betala genom det här, säger Stefan Styffe.
Är det fråga om konsekvenser av en klimatförändring?
– Det är klart att man måste kunna dra sådana paralleller. Förr i tiden hade vi vår, höst och vinter. Då var det vinterföre och sedan kom våren med tjällossning. Nu ser vi att vi får flera milda perioder under just den traditionella vintern.