Fordon

Michelins nya däck saknar luft och fälg

Visionary Concept. Foto: Michelin
Visionary Concept. Foto: Michelin

Ett ”luftlöst” däck utan fälg – som håller en livstid. Michelins nya koncept skrotar hela tanken om att däck ska vara en förslitningsdetalj. Och det bästa av allt, det kan skifta mellan sommar- och vintermönster.

Publicerad

Tillverkarna inom bilindustrin visar regelbundet upp visionära framtidskoncept, och på senare år har även underleverantörer hoppat på det tåget. Ett exempel från i fjol är Goodyears sfäriska däck – en form som skulle ge framtidens bilar bättre manöverförmåga. Och tidigare visade Hankook en serie koncept med delbara och föränderliga däck.

Nu har Michelin presenterat ett däck som går under namnet Visionary Concept. Och det kan i ordets rätta bemärkelse kallas visionärt. Det enda som produkten har gemensamt med de däck som sitter på dagens bilar är att det är runt.

Till att börja med är däcket gjort av en organisk massa bestående av träflisor, apelsinskal och biprodukten från sockerrörsodling. Materialet ska både vara lätt att återvinna, samt kunna brytas ner i naturen. Strukturen på däcket sägs även den vara inspirerad av naturen och påminner lite om hur korall ser ut. Närmast navet är däcket solitt, och sedan blir det allt luftigare ju längre ut man kommer. Vidare är däcket punkteringsfritt, eftersom det inte är något tryck i det.

Men Michelins vision går längre än att bara vara ett fälglöst däck. Det ska kunna byggas på, modifieras och genomgå olika metamorfoser. Detta gör att när man slitit ett tag på dem så kan man docka in i en printerstation – och få några lager till utskrivna. Vidare kan man i dessa stationer även ”lägga på” vintermönster – eller om vill ha slicks för lite bankörning.

– Du kanske tänker, ”det där är bara en dröm”, och du har rätt – det är en dröm. Men det är en realistisk dröm. Vi forskat kring alla komponenter i konceptet, sade Terry Gettys, Michelins utvecklingschef när han presenterade Visionary Concept på konferensen Movin’ On i Montreal.

Videor på andra koncept-däck:

Goodyears ”Eagle-360 concept tire” (2016)

Nokians koncept ”The world’s first non-studded winter tyre with studs” (2014)

Hankooks vision ”The Future of Tyre Design” (2012)

Gilla Ny Teknik på Facebook