Fordon
Mercedeschefen: Elbilens batterier ett osäkert kort
Nye el-suven EQC börjar tillverkas nästa år – men osäkerhet kring batterierna gör att Mercedes inleder försiktigt. Bland annat oroar man sig för stegrande garantikostnader.
Daimler siktar på att var fjärde sålt fordon år 2025 ska vara en elbil med ren batteridrift. Biljätten valde Värmdö utanför Stockholm för världspremiären av den första viktiga modellen i programmet.
Mercedes EQC har en batterikapacitet på 80 kWh, som ger suven en räckvidd på 40 mil enligt WLTP. WLTP står för Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure, och är en internationell testmetod för personbilar och lätta lastbilar.
Satsar inte på fart som Tesla
Snabbladdning kan ske på effekter upp till 110 kW – och på 40 minuter ska man kunna ladda upp till 80 procent. Till skillnad från Tesla har Mercedes inte satsat på en våldsam acceleration, men 0-100 km/h klaras av på 5,1 sekunder. Topphastigheten ligger på 180 km/h.
Nästa år kommer produktionen av EQC inledas i Nordtyskland. Tillverkningen ska dock trappas upp stegvis, detta på grund av att Mercedes vill vara säkra på att garantikostnaderna för el-suven inte sticker iväg. Enligt Markus Schaefer, head of production och supply chain management, vill man lägga fokus på att övervaka det mycket dyra 80 kWh-batteriet – snarare än att öka farten på monteringen vid fabrikerna i Bremen och Peking.
– Vi vill vara säkra på att vi levererar Mercedeskvalitet från dag 1, i alla avseenden – och vi måste även titta på garantisidan för kunderna. Vi vill inte att kunderna hamnar hos mekanikern senare. Att bromsa in upptakten är ett verktyg för att försäkra oss om att vi gör det på rätt sätt – så att vi kan möta alla de okända faktorer som en elbil medför, säger Schaefer till Automotive News Europe.
Oroar sig för beroende av underleverantörer
Han understryker dock att det för närvarande inte finns några problem vid batteripack-anläggningarna i tyska Kamenz, och tillverkningen av alla komponenter övervakas noggrant. Samtidigt kan det bli svårare än väntat att massproducera bilar som bygger på ny teknik, och Schaefer säger sig föredra att vara förberedd på möjliga problem med batteriet.
– Det här är hjärtat i det elektriska fordonet, som i stor utsträckning är avgörande för bilens säkerhet och prestanda, såväl som livslängd och kostnader, säger han.
Det som oroar Schaefer mest är batteripack-anläggningens beroende av ett stort antal underleverantörer som tillsammans levererar hundratals komponenter. Men efter att batterierna väl har nått fabrikerna i Bremen respektive Peking så förväntar sig chefen inte att några problem kommer uppstå.