Fordon

Materialet i bropelaren höll för en lastbil som körde i 120 km/h

I simuleringar utsattes olika bropelare för en åtta ton tung lastbil i 120 km/h, samt en explosion. Foto: University of Nebraska
I simuleringar utsattes olika bropelare för en åtta ton tung lastbil i 120 km/h, samt en explosion. Foto: University of Nebraska

University of Nebraska har undersökt två material som kan skydda bropelare från kollisioner och explosioner. Resultaten är lovande.

Publicerad

USA har pekat ut ett problem med olyckor där fordon kör in i bropelare på vägar som går under motorvägsviadukter. I vissa fall förvärras påfrestningen av exploderande last, vilket exempelvis inträffade 2014. Då kolliderade en tankbil med ett brofundament i Tennessee, och explosionen i kombination med fordonets rörelseenergi fick delar av bron att rasa.

Nu har forskare vid University of Nebraska undersökt två material som kan skydda konstruktionerna avsevärt. Det ena alternativet är att linda pelarna med en fiberförstärkt polymer, medan den billigare lösningen är att belägga ytan med polyurea. Det skriver universitetet i sitt pressmeddelande.

Så gjordes testet med bropelaren

I simuleringar testades tre olika pelare med en diameter på 76 cm, 91 cm respektive en dryg meter. De utsattes för kraften från en åtta ton tung lastbil som färdades i upp till 120 km/h. Efter kollisionen lade man även till en simulerad explosion.

Forskarna utvärderade oskyddade pelare samt med de två materialen, och det visade sig att den fiberarmerade plasten klarade av att rädda även den smalaste pelaren i 120 km/h.

Forskarna ansåg att materialet var det lämpligaste valet för hastigheter över 96 km/h. Å andra sidan klarade mindre än 1,3 cm polyurea av att skydda de två grövre pelarna, och med ett mycket lägre pris torde polyurea vara ett intressant alternativ.