Fordon

Lyckad provflygning för Spacex Starship

Bilden visar ett tidigare test av en Starship-prototyp som ägde rum den 5 augusti 2020. Foto: Spacex via AP
Bilden visar ett tidigare test av en Starship-prototyp som ägde rum den 5 augusti 2020. Foto: Spacex via AP

Den ser ut som en gigantisk plåtburk. Men meningen är att den ska föra mänskligheten till Mars. Företaget Space X har nu genomfört ett nytt flygtest med rymdfarkosten Starship.

Publicerad

"Tydligen kan man få vad som helst att flyga, haha", twittrar Space X vd Elon Musk nöjt efter veckans test.

Provturen, så blygsam att den bara kallas för ett skutt, följer på en liknande för en månad sedan. Då var det SN5, den femte prototypen, som kunde stiga till 150 meters höjd och glida runt där en kort stund. Nu har en sjätte prototyp lyckats med samma sak, men flygstilen har förfinats till att vara "mjukare och snabbare", enligt Musk.

Det är välkomna positiva tecken, efter bakslaget i maj då prototyp fyra exploderade och förstördes i ett eldhav på testplattan vid stranden Boca Chica i södra Texas. Under sommaren har även ett exemplar, SN7, förstörts, men då i ett medvetet test för att se vid vilket tryck farkostens kvävetankar spricker, skriver branschsajten Space.com.

Starship är ett av tre system som valts av USA:s rymdstyrelse Nasa för att kunna flyga astronauter till månen, resor tänkta att börja senast 2024. Space X tänker också sälja "charterresor" runt månen, och den japanske miljardären Yusaku Maezawa har redan bokat första platsen.

I förlängningen planerar sedan Nasa och Space X flygningar till Mars.