Fordon

Lastbilsprofil blir Årets ledare: ”Jag har jobbat i hela kedjan”

Martin Lundstedt, Volvo. Foto: Sören Håkanlind
Martin Lundstedt, Volvo. Foto: Sören Håkanlind
Martin Lundstedt, Volvo. Foto: Sören Håkanlind
Martin Lundstedt, Volvo. Foto: Sören Håkanlind

När han tillträdde för tre år sedan var målet förbättrade marginaler. Nu har Volvokoncernen passerat hans tidigare arbetsgivare Scania i lönsamhet. Volvos vd Martin Lundstedt har utsetts till Årets ledare 2018 av Affärsvärlden.

Publicerad

Tidningen Affärsvärlden har utsett Årets ledare varje år sedan 1984. 2018 har Martin Lundstedt utsetts till mottagare av utmärkelsen med motiveringen: ”Med stor entusiasm, bråddjup branschkunskap och ett omfattande lagarbete har Årets ledare Martin Lundstedt framgångsrikt förändrat ett av Sveriges absolut största bolag.”

Martin Lundstedt kliver in i Volvokoncernens ljudlabb i Lundby med energi och tempo som en kampanjande amerikansk politiker. Han hälsar på alla – verkligen alla – han möter, tittar i ögonen, lägger en hand på axeln och namnet på minnet, lyssnar intresserat, kommer med muntra uppmaningar till tekniker medan han lägger in en prilla snus under läppen. När han lämnar rummet är stämningen på topp.

Några minuter senare, i ett chosefritt konferensrum, kanske två gånger fem meter, talar Martin Lundstedt om hur hans ledarskapsförmåga har vuxit fram.

– Jag har nog en naturlig läggning åt att ta initiativ, även under min uppväxt. Jag är van vid det och har gjort många saker där du måste ha en drivkraft, allt ifrån musik till scouterna. Personlighetsmässigt sitter jag inte och väntar på att saker ska hända, säger han på lätt västgötska.

Martin Lundstedt startade som trainee på Scania

Direkt efter ingenjörsexamen i industriell ekonomi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg valdes han 1992 till trainee på lastbilstillverkaren Scania i Södertälje, med tusen sökande till tre platser.

Där, på Scania, gjorde han 23 år, varav de sista som vd. Efter bara två och ett halvt år på posten gick han till den betydligt större rivalen på Hisingen i västra Göteborg.

Martin Lundstedt upprepar flera gånger under intervjun att han inte lämnade Scania. Han gick till Volvo.

– Jag körde verkligen in i kaklet och brann för Scania varenda dag under mina 23 och halvt år. När jag fick frågan om Volvo kände jag att det är ett jobb som jag ångrar om inte jag tar chansen att kliva på. Så var det.

Den 22 oktober i år firade han tre år som vd och koncernchef på Volvo. Samma dag hade kusinen Volvo Cars invigning av sitt nya huvudkontor.

– Jag var där och sa hej till Håkan och gratulerade. Då firade han faktisk sex år på jobbet, den 22 oktober också. De serverade tårta. Det var nog för invigningen, men vi sa till varandra att vi tar en tårta för de här sex och tre åren.

Tackar Volvo Cars vd för hjälp i karriären

Håkan är alltså Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, personbilstillverkaren som skiljdes från resten av Volvokoncernen 1999, när affärsområdet såldes till amerikanska Ford. Samuelsson har också bakgrund i Scania.

– Håkan är en person som har betytt väldigt mycket för min karriär. När jag hade kört produktion ett tag sa han: Borde inte du gå över till produktutveckling så att du kan bredda dig?

Martin Lundstedt lydde Samuelssons råd. Med tiden hade han till sist arbetat i nästan hela värdekedjan i lastbilsindustrin.

– Jamen det är en sådan där grej som är lite banbrytande, när man börjar bredda sin kunskap. Det har varit en styrka för mig, och det var faktiskt Håkan som låg bakom.

Det här är en förkortad intervju med Martin Lundstedt. Läs hela artikeln hos Affärsvärlden.

Om årets ledare

Namn: Martin Lundstedt

Ålder: 51 år.

Familj: Ja.

Bor: Göteborg.

Utbildning: Industriell ekonomi på Chalmers.

Karriär: Började som trainee på Scania 1992 och har gjort karriär där, bland annat har han jobbat i Brasilien och varit chef för Scanias fabrik i Angers i Frankrike. Innan han blev vd för Scania var han först marknadsdirektör och sedan chef för försäljning och marknadsföring.

Styrelseuppdrag: Är ordförande för Gullspångsföretaget Partex, som gör märksystem för industrin, ordförande i Investorägda elektriska rullstolstillverkaren Permobil och styrelseledamot i börsnoterade Concentric, som tillverkar pumpar.

Bolag: Har det inaktiva handelsbolaget Näckrosen Production, för ljudinspelning och fonogramutgivning tillsammans med barndomsvännen och mångåriga kollegan Lars Stenqvist, som också lämnat Scania och nu sitter i Volvos koncernledning. Bolaget bildades på 1980-talet då de bägge ville bli rockmusiker.

Favorit-band: Led Zeppelin.

Motivering Martin Lundstedt

”Med stor entusiasm, bråddjup branschkunskap och ett omfattande lagarbete har Årets ledare Martin Lundstedt framgångsrikt förändrat ett av Sveriges absolut största bolag.”

Priset Årets ledare delas ut av Affärsvärlden, med PA Consulting, Mannheimer Swartling, Wipro och Korn Ferry som partner. Det är Sveriges äldsta och – anser många – tyngsta ledarskapspris i sitt slag, och firar 35-årsjubileum i år. Årets ledare koras kvällen den 14 november i Gyllene salen på Stadshuset i Stockholm. Publiken består av cirka 200 speciellt inbjudna gäster.

Pristagaren beslutas av en jury med ett omfattade researcharbete som underlag. De övriga kandidaterna offentliggörs aldrig.

Juryn 2018:

Oskar Almén, partner PA Consulting

Jan Dernestam, mp Mannheimer Swartling

Johan Forssell, vd Investor

Carl-Henrik Hallström, md, Wipro

Maria Rankka, tidigare vd Stockholms Handelskammare

Helena Stjernholm, vd Industrivärden

Erik Wahlin (ordf), chefredaktör Affärsvärlden

Charlotte Wetterlundh, partner Korn Ferry

Jonas Wiström, vd Ratos