Fordon

Lång biljakt på Autopilot innan föraren vaknade

Foto: Die Bayerische Polizei
Foto: Die Bayerische Polizei

Polis på autobahn försökte förgäves väcka en Tesla-förare, i 110 km/h. Först efter 15 minuter med polisbilen bakom sig slog mannen upp ögonen.

Publicerad

Teslas avancerade förarstöd Autopilot har givetvis teknik som säkerställer att föraren förblir vaken bakom ratten – men den kan kringgås. På nätet cirkulerar klipp och bilder som sägs visa sovande förare.

Ett exempel fångades i Massachusetts 2019. Då ifrågasattes äktheten av Elon Musk, som sade att ”många av den här sortens klipp tycks vara  farliga upptåg eller bluffar”. 

Det finns dock fall där polis har försökt stoppa Tesla-fordon vars förare sover. 2018 skrev Ny Teknik om hur en Model 3 färdades i 110 km/h på Highway 101 i Kalifornien, och föraren vaknade inte av Highway Patrols sirener. Nu har det hänt igen.

Föraren använda rattvikt

Den här gången skedde det på autobahn i Bayern, den 28 december. På en sträckning av A70 mellan Bamberg och Bayreuth beslutade sig polis vid lunchtid för att stoppa en Tesla som låg i 110 km/h, för en trafikkontroll. Polisens pressmeddelande nämner inte om det fanns något beteende som föranledde detta – men föraren reagerade inte på polisens upprepade tutningar.

Poliserna noterade att Teslan konstant höll samma avstånd till en framförliggande patrullbil, och när polisen körde upp bredvid fordonet såg de att föraren, en man i 45-årsåldern, låg tillbakalutad med slutna ögon utan att ha händerna på ratten.

Sömnen var dock djup, och den ensidiga polisjakten fortgick i 15 minuter innan föraren till slut vaknade och körde åt sidan. Enligt polisen visade han tecken på att vara drogpåverkad, vilket kan förklara törnrosasömnen. Som grädde på moset hittade polisen den rattvikt som föraren hade använt för att lura systemet att han höll i ratten. Föraren har fått lämna ifrån sig körkortet medan han utreds för vårdslöshet i trafik.