Fordon
Kraschade planet hade fel på bromsarna
Flygkraschen i Sao Paolo i Brasilien kan ha orsakats av bromsfel, det bekräftar flygbolaget TAMs vd, Marco Antonia Bologna, enligt tidningen Brazzil Magazine.<br></br>Den Airbus 320 som i hög hastighet kanade av landningsbanan på flygplatsen Congonhas hade sedan flera dagar fel på reverseringen i motorn.
Vattenplaning har nämnts som en möjlig orsak till den svåra flygolyckan i tisdags. Men nu kommer uppgifter om att det var flygplanets "motorbroms" som var ur funktion.
Det kraschade Airbus-planet ska ha fått indikationer på att den högra motorns bromsfunktion var trasig redan fredagen den 13 juli. Det var det elektroniska säkerhetssystemet som varnade för felet.
TAMs vd bekräftar dessa uppgifter men säger enligt Brazzil Magazine, att det inte var skäl nog att ställa planet på marken. Det skulle enligt felmeddelandet räcka med en service inom tio dagar.
De senaste uppgifterna om antalet döda i olyckan är 188 personer. Förutom de passagerare som satt i planet, omkom flera personer på marken och i den byggnad som rammades av flygplanet.
Reverseringen används när planet tar mark. Den riktar om motorernas jetstrålar från normalt utblås bakåt till att istället blåsa snett framåt. På så kan de hjälpa till med inbromsningen av planet. Först därefter, när planets hastighet har minskat, använder piloten hjulens bromsar.
- Reverseringen av motorn är mycket viktig, i synnerhet på korta landningsbanor, säger piloten Jörgen Nielsen till den danska tidningen Ingenjören.
Landningsbanan utanför Sao Paolo har fått kritik för dålig dränering och i februari förbjöds tre flygplanstyper att landa på den korta landningsbanan. Den brasilianska domstolen som förbjöd flygplanstyperna Fokker-100, Boeing 737-700 och Boeing 700, krävde en förlängning av huvudlandningsbanan med nästan 400 meter.
1996 kraschade en Fokker-100 på samma flygplats på grund av fel på motorreverseringen. 99 människor omkom.
Vittnen från flygplatsen berättar att planet drog på full gas mot slutet av landningsbanan. Det kan betyda att piloten försökte få upp planet i luften igen.
- Om fösöket ska lyckas måste piloten fatta beslutet senast i det ögonblick som hjulen tar mark. Bara några sekunder senare är det för sent, säger piloten Jörgen Nielsen till tidningen Ingenjören.