FORDON

Kostnaderna för stölder i bilar skenar: ”Internationella ligor härjar fritt”

Många bilar i trafikköer, fyra filer motorväg
Försäkringsbolagens kostnader för bilrelaterade brott har ökat. Arkivbild.

Försäkringsbolagens kostnader för bilbrott ökar och översteg förra året en miljard kronor – nytt rekord. "Internationella ligor härjar fritt i Sverige", säger Ann Hassel Tano, utredningschef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Enligt branschorganisationen Svensk försäkring betalade försäkringsbolagen i fjol ut totalt drygt en miljard kronor i ersättning för stöld och inbrott i motorfordon.

Trots att stölder av hela bilar minskar är det nytt rekord.

Stölder av tekniskt avancerade delar i nyare bilar har bidragit till försäkringsbolagens höga kostnader. Katalysatorer är särskilt stöldbegärliga, och har enligt If ökat med över 10 000 procent på fyra år. De innehåller ädelmetaller som kan säljas vidare till ett högt pris.

"Brist på reservdelar"

"Vi har efter en tid av oroligheter i världen sett att priserna har gått upp på reparationer och på reservdelar. Samtidigt ser vi att det är brist på många reservdelar, som katalysatorer. Detta i sig leder till ökad brottslighet", säger Ann Hassel Tano .

Enligt henne kan internationella ligor till stor del beskyllas för de ökade kostnaderna, med stöd av en rapport som bolaget tagit fram.

Sverige attraktivt

"Sverige har etablerats som en attraktiv marknad för de internationella brottsnätverken. De kan i stort sett härja fritt och lämna landet med stöldgods. 90 procent av allt stöldgods lämnar Sverige och går österut. Detta måste få ett stopp", säger Ann Hassel Tano.

Slutsatsen i If:s rapport – Bilbrottsbarometern 2023 – är att gränsbevakningen i Sverige behöver förstärkas för att bilinbrott och bilstölder ska minska.

"Ett första steg är att kriminalisera utförsel av stöldgods och att utöka gränsmyndigheternas samordning för att sätta stopp för denna brottslighet. Både polisen och tullen behöver få fler resurser och ett utökat mandat", säger Hassel Tano.

FAKTA

Bilbrottsbarometern

Mer än var fjärde bil – 26 procent – av de som efterlystes under fjolåret återfanns inte. Det var framför allt dyrare bilmodeller som försvann.

Under året ökade kostnaderna kopplade till fyra bildelar, som var särskilt utsatta: strålkastare, navigationssystem, airbags/rattar samt katalysatorer.

Elbilar är relativt förskonade från brott. Såväl stölder av hela fordon som reservdelar är sällsynta.

Källa: Bilbrottsbarometern 2023, If