Fordon

Kör uppkopplat – få billigare försäkring

Foto: Grafik: Jonas Askergren
Foto: Grafik: Jonas Askergren

Telias nya internettjänst för bilar fungerar även för fordon utan egen inbyggd uppkoppling. Du får hjälp att hitta parkeringsplatsen och varnas om någon försöker flytta bilen. Och Folksam erbjuder 20 procents rabatt för bilförare som håller hastighetsbegränsningen.

Publicerad

I dag visade Telia Sonera upp sin nya tjänst för uppkoppling av bilar till internet. Den kan användas för de flesta bilar från årsmodell 2001, och alltså användas även i de fall bilen saknar egen inbyggd uppkoppling.

– Med en hårdvara som enkelt installeras i bilen och en mobil app får kunderna tillgång till alla smarta tjänster en bilägare kan tänkas behöva, samlat på ett ställe, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSonera globala m2m-enhet, i ett pressmeddelande.

Med tjänsten som kallas Telia Sense får bilägarna tillgång till wifi, ett antal tjänster från Telia – som att visa var bilen är parkerad, och att få en varning om någon försöker flytta på bilen utan tillåtelse. Bilägaren ska också kunna köpa tjänster från Telias samarbetspartner.

Bilägarna väljer själva till vem de vill dela med sig av informationen. I dag presenterade Telia samarbetsavtal med Folksam och Bilia.

Folksam kommer att lansera tjänsten ”Köra säkert”, som innebär en rabatt på 20 procent till de förare som håller hastighetsbegränsningen. Tjänsten finns först i vår. Läs mer om det här.

Exakt vilka tjänster Bilia kommer erbjuda är oklart, men sannolikt handlar det om bildiagnos på distans.

Telia kommer att lansera sin tjänst Sense i vår i Sverige, och därefter successivt på TeliaSoneras övriga marknader.

Så här beskriver Telia Sonera funktionen:

Rent tekniskt fungerar det så att en hårdvara pluggas in i bilens OBD-port (On-Board-Diagnostics) som används av verkstäder och bilprovningen för diagnoser. Den sitter vanligtvis under ratten eller vid förarens vänstra fot.

Hårdvaran innehåller GPS, accelerometer, gyroskop, Wifi, 4G och levereras med ett inbyggt sim-kort. Hårdvaran kommunicerar med en molnbaserad plattform som bilägaren kommer åt via en app i sin mobil. Det här ger bilägaren tillgång till en rad smarta tjänster.

Exempel på funktioner som ingår i tjänsten:

  • En digital instrumentbräda i appen som visar olje- och bensinnivå, om batteriet behöver laddas. etc.
  • Visar var bilen är parkerad.
  • Varning i mobilen om någon försöker flytta bilen utan tillåtelse, eller om någon kör in i bilen när den står parkerad.
  • Eco driving feedback hjälper föraren att köra mer ekonomiskt både för miljön och för plånboken
  • Körjournaler för kategorisering av resor för att underlätta arbetsrapporter
  • Tillgång till Wifi i bilen gör resan roligare för passagerarna som kan streama musik och film.

Exempel på tjänster från partners som möjliggörs:

  • Köra säkert (eco driving feed-back i realtid) från Folksam.
  • Försäkring baserad på hur man faktiskt kör – Usage Based Insurance (UBI). Det ger möjlighet att minska premien men också att få feedback som förhindrar att skadan helt uppstår.
  • Bildiagnos på distans
  • Meddelande i appen när det är dags för bilservice

På vilka bilar fungerar Telia Sense:

För installation krävs att bilen har en OBD-II-port. Det finns standardmonterat i alla bilar efter 2001 (bensin) och efter 2004 (diesel). Vissa funktioner är beroende på bilens märke och modell.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!