Fordon

Konsumentverket: Bilhandlare måste informera om utsläppsfusket

Även den som köper en begagnad bil berörs av utsläppsfusket, ( bilhandeln på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: Ingvar Karmhed
Även den som köper en begagnad bil berörs av utsläppsfusket, ( bilhandeln på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: Ingvar Karmhed

224 746 – så många bilar kommer Volkswagen att återkalla i Sverige. Nu kräver Konkurrensverket att landets bilhandlare ska informera kunder som funderar på att köpa en bil som är drabbad.

Publicerad

Trots den stora skandalen med utsläppsfusk ser bilhandlarna i Sverige inte att intresset för att köpa Volkswagen har minskat, visar en rundringning som Ny Teknik har gjort. En av dessa handlare är netbil.se, som fortfarande har drabbade VW-bilar i sitt lager.

– Vi har inte märkt att försäljningen har gått ner över huvud taget. Däremot kan vi se indikationer på att andrahandsvärdet har minskat. Men det här är fortfarande väldigt färskt och är alldeles för tidigt att säga hur mycket andrahandspriserna förändrats, säger Sven-Erik Andersson, vd för netbil.se.

Ni har fortfarande bilmodeller till försäljning som kommer att återkallas. Hur informerar ni kunderna om det?

– När det blir dags för återkallning av en begagnad bil som kommit in ser vi till att det blir gjort. Vi kommer självklart nämna en återkallning kan bli aktuell om kunderna frågar, men vi i nuläget inte fått tillräckligt med information från Volkswagen om vilka modeller som är berörda, säger Sven-Erik Andersson.

Inte heller VW-återförsäljaren Olofsson Bil strax utanför Stockholm har märkt av ett fallande intresse bland konsumenterna.

– Det finns enstaka fall där köparen sagt att man vill vänta och se hur händelserna utvecklar sig. Men vi ser ingen större minskning, vilket är glädjande för oss, säger vd Maria Olofsson.

Hon fortsätter:

– Däremot har många av kunderna frågor om vad som gäller med Volkswagen, och det är helt förståeligt. Vi räknar med att VW ska börja återkalla bilar efter årsskiftet, och ser till att informera kunderna om det.

Enligt Konsumentverket har bilhandlarna en skyldighet att upplysa konsumenterna om bilarna de säljer är drabbade.

– Har Volkswagen själva gått ut med att det föreligger ett ursprungligt fel på denna typen av fordon och att en åtgärdsplan kommer att genomföras i och med en återkallelse, måste handlarna självklart upplysa konsumenten kring detta, säger Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverket.

Den som vill kolla om den Volkswagen-bil man äger eller funderar på att köpa riskerar att återkallas kan göra det via Ny Tekniks tjänst, som ni hittar här.