Kockums sjösätter Singapores nya ubåt

2009-06-16 10:24  

Här är är första bilderna på Singapores nya ubåt RSS Archer, som i dag sjösätts i Karlskrona. Det är den första av två moderniserade gamla svenska ubåtar som Singapore köpt av Kockums/Thyssen Krupp.

I dag vid lunchtid döps RSS Archer i Karlskrona av hustrun till Singapores vice premiärminister Teo Chee Hean, som även är försvarsminister. Strax därpå sjösätts hon.

Ubåten hette tidigare HMS Hälsingland och sjösattes 1987 som ett fartyg i Västergötlandsklassen. Den avrustades 2005 och såldes samma år till Singapore.

Efter ett omfattande designarbete levererades den första plåten till det nya skrovet 2006. Efter sjösättningen kommer övningar och utbildningar ta vid och leveransen väntas äga rum först 2010.

Det Singapore köpt är ett fartyg som de senaste åren genomgått omfattande ombyggnation och modernisering.

De tekniska detaljerna har Kockums dock lovat Singapore att hemlighålla.

Men det är högst sannolikt att den tidigare elmotorn som drevs av batterier som laddades via två dieselmotorer nu får el av tystgående Stirlingmotorer.

Liknande motorer finns på den omtalade svenska ubåten Gotland, som i två år tränade med amerikanska flottan, US Navy, i vattnen utanför San Diego på USAs västkust.

Marininspektören Anders Grenstad, som även är på plats i Karlskrona när RSS Archer sjösätts i dag, har tidigare uppgett i en intervju med Ny Teknik att den amerikanska samövningen med Gotland var ett led i den amerikanska flottans ambition att skaffa kompetens inför uppgraderingen av ubåtsflottorna i just Indiska oceanen.

Närvarande vid sjösättningen är också Håkan Jevrell, statssekreterare på försvarsdepartementet. I ett presssmeddelande säger han:

– Sverige och Singapore har ett långtgående bilateralt samarbete inom försvarsområdet. Dagens ceremoni är ett kvitto på den höga kompetens och goda konkurrenskraft som försvarsindustrin i Sverige besitter.

Även statssekreterare Gunnar Wieslander, UD, tidigare chef för 1:a ubåtsflottiljen i Karlskrona och marininspektören, konteramiral Anders Grenstad deltar.

Den svenska riksdagen antar i dag också den så kallade inriktningspropositionen för försvaret. I denna sägs att regeringen ska pröva frågan om hur det svenska ubåtsvapnet ska utvecklas i framtiden.

Detta kan antingen ske genom livstidsförlängning av de fyra ubåtar (fem med en reserv) som nu ingår i ubåtsflottan, eller genom anskaffning av nästa generation ubåt, kallad NGU.

Den senare har designats av Försvarets materielverk och Kockums tillsammans och arbete pågår med att skaffa internationella samarbetspartners, vilket är en grundförutsättning för att Sverige ska beställa ubåten.

Fotnot: RSS betyder Republic of Singapore Ship. Archer betyder bågskytt

(Uppdaterad korrigerad version)

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt