Fordon
Jordradar hittar gömda bomber
Saab avslöjar nu att man utvecklar en flygburen radar som kan se igenom marken. Första användningsområde: Hitta nedgrävda bomber.
För första gången berättar nu ansvariga på försvarskoncernen Saab att man arbetar med en vidareutveckling av radarn Carabas som innebär att man exempelvis kan se minor som grävts ned i marken.
-?Enligt vår tidtabellen ska den finnas på marknaden 2011 eller tidigt 2012, säger Micael Johansson, chef för Saabs affärsområde Electronic Defense Systems.
Målet är att kunna se ned i olika slags jordar. Hur djupt det kommer att bli möjligt beror på markmaterialets "genomskinlighet".
Enligt Saabs beräkningar skulle man med tekniken kunna upptäcka föremål på sex meters djup i en våt jord och 26 meter ned i sand.
-?I nuläget har vi bara testat radarn på våt och tung lerjord i Östergötland och då har vi kunnat se gömda föremål en halv meter ned i marken, säger Hans Hellsten, senior radarexpert på Saab och uppfinnare av den nya radarn.
Utvecklingsprojekt Carabas har i första hand varit inriktat på att upptäcka människor och fordon som gömt sig i eller bakom grönskande vegetation. Radarn landade på marknaden 2009, efter 20 år av utveckling.
Att systemet kunde användas på ett nytt sätt upptäcktes när man arbetade med att ta fram en nedskalad och mindre modell av Carabas, lämplig att bäras av små obemannade helikoptrar (Scalable Carabas eller Scarab).
-?Lösningen med mindre antenner gjorde att vi kunna placera dem vertikalt, det vill säga stående. På så sätt kommer de genom polarisation att se ned i marken och undvika markreflexen, förklarar Hans Hellsten.
Systemet fungerar på samma sätt som polaroidglasögon som tar bort spegelreflexer.
Man rör sig också något högre upp på frekvensbandet än tidigare, men fortfarande handlar det om metervåglängder.
Arbetet med en "Mark-scarab" har pågått sedan 2005 och den beskrivs nu vara i det närmaste färdigbyggd.
Föremålen ser ut som vita fläckar på den mörka radarskärmen.
-?Ett sätt att använda radarn är att man först sveper av ett område och får en baslinje. Därefter kan den larma när förändringar gjorts inom området, säger Hans Hellsten.
Spaningen går snabbt. Små föremål kan sökas med en hastighet på en till tre hektar per minut, medan större föremål kan sökas med upp till en kvadratkilometer per sekund, enligt Hans Hellsten.
De första flygningarna görs i höst med hjälp av en vanlig bemannad helikopter. Syftet är just att leta rätt på dolda bomber och minor i samarbete med Försvaret.
-?Huvudtillämpningen är naturligtvis att kunna använda radarn militärt och leta efter vägminor i länder som Afganistan. Men det finns också civila tillämpningar exempelvis inom geologin och arkeologin, säger Hans Hellsten.