Fordon

Japan bygger 5e generationens stridsflyg

Mitsubishi ATD
Mitsubishi ATD

Japan fick nobben av USA med att köpa det avancerade stridsplanet F-22 Raptor. I dag börjar man bygga ett eget femte generationens plan.

Publicerad

Med representanter för det japanska flygvapnet och ledningen för industrikoncernen Mitsubishi Heavy Industries närvarande inleddes på onsdagen arbetet med att bygga flygplanet ATD, en demonstrator för att testa smygegenskaper för japans första flygplan som räknas till femte generationens stridsflygplan.

Detta plan ska användas för statiska tester, en modell för provflygningar väntas vara klar 2014. Projektet ska vara utvärderat till 2017.

ATD har sitt ursprung i den japanska regeringens önskan att få köpa stridsflygplanet F-22 Raptor från USA för tio år sedan. USA sa nej med hänsyn till att man inte vill tappa kontrollen över den avancerade tekniken i det flygplan som var först med epitetet femte generationens stridsflyg.

Japan bestämde sig då för att på egen hand studera möjligheten att bygga ett sådant plan, och så långt det är möjligt bara använda teknik från inhemska företag. De två motorerna ska exempelvis tillverkas av industrigruppen IHI.

En av de tekniska lösningar som studeras är att använda fiberoptik för datatrafiken i flygplanet.

Förutom amerikanska F-22 räknas även flygplanet F-35 Lightning och ryska Sukhoi Pak Fa till femte generationens flygplan.