Fordon
Indiens hyperloop ska kapa restiden radikalt
Hyperloop One kan korta resan mellan Bombay och Puna från fem timmar till 35 minuter. Nu är projektet steget närmare att bli verklighet.
(Artikeln är uppdaterad)
En rad bolag slåss om att bli först med att köra betalande passagerare i sina hyperloop-system. I rör med ett lufttryck nära vakuum ska de trycksatta kapslarna kunna nå väldigt höga hastigheter.
Det talas om teoretiska 1 200 km/h, men Virgin Hyperloop One har hittills bara presterat 370 km/h vid sin testanläggning.
Ännu existerar inga kommersiella banor, men Förenade Arabemiraten kan eventuellt bli först i världen, följd av Saudiarabien.
Hyperlopp Bombay-Puna minskar restid med 4,5 timmar
Det finns dock nationer som har ett långt större behov av utöka kapaciteten kring passagerartransporter, exempelvis Indien.
Där har delstaten Maharashtra nu bestämt sig för att satsa på hyperloop. De vill att systemet ska länka samman Bombay med staden Puna – med över 18 miljoner respektive drygt tre miljoner invånare. Planerna har nu pekats ut som ett officiellt infrastrukturprojekt av delstatens politiska ledning.
Målsättningen är att restiden på sträckan ska kortas från dagens 3-5 timmar till 35 minuter. Enligt The Verge har delstatens myndigheter nu gett Virgin Hyperloop One uppgiften att organisera det enorma infrastrukturprojektet. Redan 2017 hade bolaget ett avtal med Maharashtra om att genomföra en studie kring en hyperloop-banans inverkan på regionen.
Hyperloop One kommer att driva projektet tillsammans med sin partner DP Word, ett Dubaibaserat hamnbolag med stor verksamhet i Indien. Snart drar upphandlingen kring byggkontrakten igång, och trots att de två företagen har utsetts till projektledare så är inte säkert att duon plockar hem det lukrativa bygget.
Inga skattepengar ska läggas på satsningen. Nu måste teamet visa sina ekonomiska muskler. Virgin Hyperloop One fick nyligen in investeringar på drygt 1,6 miljarder kronor. Av den summan stod DP World för 870 miljoner – och nu kommer hamnbolaget plöja ned 500 miljoner dollar i fas 1 av det indiska projektet. Övriga pengar ska hämtas in från andra investerare.
Förenade Arabemiraten kan bli först med kommersiell bana
I Förenade Arabemiraten har Hyperloop Transportation Technologies fått uppdraget att bygga ett kommersiellt system med en total längd på 150 kilometer. Man inleder dock med en testbana på tio kilometer i Abu Dhabi som är tänkt att invigas nästa år.
Grannlandet Saudiarabien slöt nyligen ett avtal med Virgin Hyperloop One om att bygga en 35 kilometer lång testbana, och förhoppningen är att systemen ska kunna länka samman länderna, rapporterade Ny Teknik nyligen.