Fordon

Hyundais drag – gående bilar blir verklighet

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

En jakt på det ultimata mobilitetsfordonet. Nu har Hyundai avslöjat att de startar en ny division som ska utveckla helt nya typer av bilar – och en av dem är det gående konceptet Elevate.

Publicerad

Vad är definitionen av en bil? Vi börjar allt oftare tala om flygande bilar och snart kanske vi måste utöka ordförrådet med ytterligare avarter. Varför? Jo, detta då Hyundai nu presenterat New Horizons Studio, en avdelning vars uppgift är att utveckla framtidens UMV, Ultimate Mobility Vehicle.

– Vi siktar på att skapa världens första transformer-klass fordon, säger John Suh, chef för den nya enheten, i ett uttalande.

Den första uppgiften blir att förverkliga Hyundai Elevate, den gående bilen som visades upp på CES 2019. Men varför är ett fordon med ben intressant? Jo, tillverkaren anger att en bil som inte enbart förlitar sig på hjul för att ta sig fram, ger nya möjligheter.

En bil med robotben kan rädda liv som första räddningsinsats på plats vid naturkatastrofer. Eller så kan folk som inte har tillgång till en tillgänglighetsramp skicka efter en bil som går fram till deras ytterdörr och på så sätt låter rullstolar rulla rätt in. Genom en kombination av robotik och rullande teknik så kommer Elevate och andra fordon från New Horizons Studio att omdefiniera fordonsmobilitet.

Foto: Hyundai
Foto: Hyundai

Konceptet som Hyundai visade upp i fjol hade långa utfällbara ben som gjorde att fordonet kunde klättra eller vandra fram i oländig terräng. Hyundai tror att fordonet kan spela en vital del i räddningsaktioner men också vara till hjälp för äldre personer och människor med funktionsnedsättning.