Fordon

Husbil i rymden ska ta astronauterna till Mars

Foto: Lockheed Martin
Foto: Lockheed Martin

Hur ska människor kunna uthärda den sju månader långa resan till Mars? Nu har Lockheed Martin visat upp en podd som hämtar inspiration från husbilar.

Publicerad

Den första bemannade expeditionen till Mars ligger många år framåt i tiden, men nu börjar man på allvar kunna se hur Nasa tänker sig att astronauterna ska transporteras och sedan överleva i den okända miljön.

Förra året visade underleverantören Lockheed Martin upp Mars Base Camp, en rymdstation som är tänkt att ligga i omloppsbana runt den röda planeten. Den har plats för fyra astronauter som kan ta sig ned till markytan med stationens Marslandare. Men vilken miljö krävs för att människor ska uthärda den sju månader långa resan från Jorden?

Nu har Lockheed Martin presenterat ett koncept på ett stort rymdskepp som demonstrerar hur boendeutrymmena skulle kunna se ut för astronauter under färden. Grundkonstruktionen utgår från en tidigare transportenhet, the Donatello Multi-Purpose Logistics Module, som företaget ursprungligen utvecklade för att frakta last till den internationella rymdstationen.

Podd med inspiration från husbil

Ingenjörerna har omvandlat modulen till något som kan liknas vid ett hem. Podden är omkring 4,5 meter bred och 6,7 meter lång, vilket påminner om dimensionerna för en mindre buss. Under sin presentation berättade Lockheeds programchef Bill Pratt att han betraktar den som en husbil för rymden. Det rapporterar Popular Mechanics.

Konceptet innehåller också samma typ av utrymmesbesparande lösningar som man kan hitta just i en husbil eller husvagn, exempelvis bord som blir sängar. Enligt Bill Pratt är arbetet med att maximera ytorna en väsentlig del av projektet. På det begränsade utrymmet har designteamet lyckats klämma in stationer för arbete, sömn och träning, samt vetenskaplig utrustning.

Tanken är att astronauterna en dag ska ta Nasas kommande Orion-kapsel upp till den planerade rymdstationen Deep Space Gateway, som ska ligga i omloppsbana runt månen. Där bordas det nya rymdskeppet, vars campingkomfort förhoppningsvis ska förhindra att resan till Mars blir en klaustrofobisk mardröm. Deep Space Gateway kan dock dröja så långt som till 2030.