Fordon

Hundratals jobb med nya satsningen från Volvo och Autoliv

Jan Carlson, Autoliv och Håkan Samuelsson, Volvo Cars. Foto: Volvo Cars
Jan Carlson, Autoliv och Håkan Samuelsson, Volvo Cars. Foto: Volvo Cars
Volvos första självkörande XC90-bil. Foto: Volvo Cars
Volvos första självkörande XC90-bil. Foto: Volvo Cars

Autoliv och Volvo Cars nya gemensamma bolag för självkörande teknik ska heta Zenuity, och på sikt ha 600 anställda. Bolaget drar igång redan i vår.

Publicerad

I höstas gick bilsäkerhetsföretaget Autoliv och Volvo Cars ut och berättade om sitt nya, gemensamma bolag för att utveckla teknik kring självkörande bilar.

På tisdagen skrevs det slutgiltiga avtalet under, och företagen har nu avslöjat mer detaljer om den gemensamma satsningen. Namnet på bolaget blir Zenuity. Volvo Cars och Autoliv ska äga hälften var. Enligt ett pressmeddelande ska Autoliv bidra med 1,1 miljarder kronor till Zenuity, och Volvo Cars bidra med ”vissa tillgångar”.

Båda företagen ska föra över och licensiera sina tekniska lösningar för avancerade förarstödsystem, Adas, och autonoma system, Ad. Det som utvecklas inom Zenuity ska användas i Volvobilar, men ska också kunna säljas till andra fordonstillverkare.

Zenuity ska ha huvudkontor i Göteborg, men finnas även i München i Tyskland och i Detroit, USA. Verksamheten drar igång i vår och ska till en början ha 200 anställda, som tas från Autoliv och Volvo Cars. Så småningom ska Zenuity växa till 600 anställda.

De första produkterna för självkörande bilar ska levereras 2019. Vd för Zenuity blir Dennis Nobelius, vd för Volvo Cars i Schweiz som tidigare har arbetat med att utveckla Volvos 90-serie.