Fordon

Hemligheten bakom världens snålaste bil

Att ta sig in till förarplatsen är provturens största utmaning. Bilen är 115 cm hög. Här slår Ny Tekniks 164 centimeter långa reporter snart huvudet i taket. Foto: Jörgen Appelgren
Den extremt aerodynamiska karossen saknar backspeglar. På insidan av dörrarna finns i stället bildskärmar som visar vyn från två kameror. Foto: Jörgen Appelgren
Bakhjulen är inkapslade för att minska luftmotståndet. Foto: Jörgen Appelgren
Bilen är en laddhybrid där elmotorn plus litiumjonbatteriet ger en räckvidd på 50 kilometer. Sedan tar dieselmotorn över. Foto: Jörgen Appelgren

Den tillverkas i 200 exemplar, väger 795 kilo och kostar skjortan.<br/> Ny Teknik har provkört enlitersbilen, världens snålaste bil.

Publicerad

Volkswagens XL1 är liten och lätt. Själv bör man vara liten och nätt för att smidigt trixa sig ner i bilen. Ny Tekniks testpilot slår huvudet i kolfiber­taket.

Den spektakulära modellen kallas ”enlitersbilen”, eftersom bränsle­förbrukningen är lägre än en liter diesel per 100 km. Det gör den till världens mest bränsleeffektiva bil, enligt Volkswagen.

Redan för tolv år sedan gjorde företagets dåvarande vd Ferdinand Piëch en uppmärksammad resa från Wolfsburg till Hamburg i företagets första enlitersbil. Det var en extrem prototyp som aldrig var avsedd att tillverkas. Men dagens XL1 är redo för marknaden och tillverkas i 200 exemplar.

Fast det där med enlitersbil är en sanning med modifikation. XL1:an fuskar med lite eldrift för att klara den låga dieselförbrukningen. Bilen är en laddhybrid där elmotorn plus litiumjonbatteriet ger en räckvidd på 50 km. Sedan tar en dieselmotor över.

På så vis kan man köra 100 km på 0,9 liter diesel. Koldioxidutsläppen blir då 21 gram per kilometer, förutsatt att batteriet är laddat med fossilfri el.

Den låga bränsleförbrukningen har två förklaringar: extrem aerodynamik och hårdbantning. Lilla XL1 är inte högre än en genomsnittlig sexåring, 115 cm. Karossen är droppformad och har inkapslade bakhjul, men inga backspeglar.

Bilens totalvikt är 795 kg, ungefär 600 kg mindre än en VW Golf. Det mesta av stålet är ersatt av förstärkt kolfiber, aluminium och andra lättviktsmaterial. Servostyrning saknas, men smala däck och låg vikt gör styrningen rätt så lätt ändå. Fast provturen är bullrig – även ljudisolering saknas

Plötsligt hörs ett smattrande ljud bakom bilen. En hovrande helikopter? Nix, det är dieselmotorn som kickar in när jag trycker lite extra på gaspedalen.

Vad extrembilen kostar? 1,1 miljon kronor. Men Volkswagen har inte utvecklat en bil som tillverkas i 200 exemplar för att tjäna pengar. I stället ska en del av tekniken från projektet komma till nytta i framtida energisnåla fordon.

Volkswagen XL1

Modell: Tvåsitsig laddhybrid.

Vikt: 795 kg.

Höjd: 1 153 mm.

Dieseldrift: Direktinsprutning, turbodiesel, tvåcylindrig, 0,8 liter. 48 hk/35 kW.

Eldrift: 27 hk/20 kW elmotor.

Litiumjonbatteri på 5,5 kWh ger en räckvidd på 50 mil.

Toppfart: 160 km/h.

Acceleration 0–100 km/h: 12,7 sek.

Bränsleförbrukning: 0,9 liter/100 km när batteriet är fulladdat.

Cw-värdet (som mäts upp i vindtunnel): 0,189.

Övrigt: Måsvingedörrar.

Pris: 1,1 miljoner kronor.