Fordon

Helikoptern har ersatt stjärtrotorn med fläktar

Fläktar av drönartyp ersätter helikopterns stjärtrotor. Foto: Bell
Fläktar av drönartyp ersätter helikopterns stjärtrotor. Foto: Bell

Nu testar Bell en lösning där fyra fläktar av drönartyp har ersatt helikopterns stjärtrotor. Om en slås ut kan de andra kompensera för bortfallet.

Publicerad

Jämfört med drönare är helikoptrar svårkontrollerade och mer sårbara. Om någon av de två rotorerna (huvudrotor och stjärtrotor) slås ut krävs det en väldigt rutinerad pilot för att rädda situationen.

Nu har Bell lånat in drönarteknik som ska ge en ökad säkerhet, och andra fördelar. På en av sina helikoptrar har tillverkaren bytt ut stjärtrotorn mot fyra inneslutna fläktar. Det rapporterar New Atlas.

Stjärtrotorns uppgift är dels att motverka helikopterns vilja att snurra runt sin egen huvudrotor, och den låter piloten peka nosen i vald körriktning. I vanliga fall roterar de två med samma hastighet, och stjärtrotorn kraft regleras genom att bladen vinklas.

De fyra eldrivna fläktarna fungerar dock som på en drönare. Bells EDAT-system (Electrically Distributed Anti-Torque) kan styra fläktarnas hastighet individuellt. Stjärtfenan som de sitter i är utformad som en stabiliserande bäryta, vilket innebär att fläktarna inte behövs när helikoptern färdas rakt fram i hög fart.

En stor fördel med lösningen handlar om buller, för den konventionella stjärtrotorn står för en stor del av oljudet. Fläktarna kan hållas inaktiva så länge helikoptern står på marken, och i luften hålls varvtalet på lägsta nödvändiga nivå för att manövrera.

Fläktarna hämtar sin kraft från en generator kopplad till huvudrotorn. Bell konstaterar att EDAT-systemet är mindre komplicerat än en konventionell stjärtrotor, som är mekaniskt kopplad till huvudrotorn. Men det återstår ännu att se hur lösningen presterar avseende kostnad, vikt och bränsleförbrukning.

Bells video: