Fordon
Helikopteraffär kan vara brottslig
En räddningshelikopter av typen Sikorsky S-76 vinschar under övningen SkagEx 11 i Oslofjorden under 2011. Foto: TT
Sjöfartsverket körde över riksdagen i sin uppmärksammade helikopteraffär med bolaget AgustaWestland 2012, enligt nya uppgifter från SVT:s Uppdrag granskning. Det kan innebära ett brott mot grundlagen.
Men Sjöfartsverket slår ifrån sig kritiken.
Granskningen visar att köpekontraktet av de sju sjöräddningshelikoptrarna undertecknades två månader innan riksdagen klubbade igenom statsbudgeten, där Sjöfartsverket fick klartecken att köpa in de nya helikoptrarna. Dessutom hade en handpenning på en kvarts miljard kronor redan betalats ut.
Att på det sättet kringgå riksdagen kan innebära ett brott mot grundlagen, säger Karin Åhman, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till Uppdrag granskning.
Men Sjöfartsverket skjuter ifrån sig ansvaret.
– Näringsdepartementet har haft full kännedom om affären genom hela processen. Det är de som gett oss go ahead att göra det här, säger Ulrika Ekström, tillförordnad kommunikationsdirektör, till TT.
På onsdagen anmälde riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) Sjöfartsverket till justitiekanslern (JK). Han vill att JK ska granska om myndigheten verkligen haft mandat att skriva under miljardavtalet innan det godkänts av riksdagen.
På torsdagen lämnade riksdagsledamoten Hans Hoff (S) in en anmälan till konstitutionsutskottet, skriver Uppdrag granskning på sin hemsida. Där begär han bland annat att KU utreder vilka i regeringen som känt till att näringsdepartementet ska ha gett grönt ljus till Sjöfartsverket att föregå riksdagsbeslutet.
I våras avslöjade Uppdrag granskning att Sjöfartsverket struntade i lagen om offentlig upphandling i affären med AgustaWestland. Enligt Ulrika Ekström bygger de uppgifterna på "ett missförstånd".
Samtidigt skedde korrespondens mellan Sjöfartsverket och bolagets agent på privata mejlkonton utan att diarieföras. Och nu visar det sig att myndighetens ledning även bland annat diskuterat affären med ett kansliråd på näringsdepartementet genom hotmailadresser.
– Privata mejl ska man inte skicka över huvud taget. Det ber vi om ursäkt för, säger Ulrika Ekström.
Både riksenheten mot korruption och Konkurrensverket har inlett utredningar om hur upphandlingen gått till.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!