Fordon

Hela motorcykeln är printad med 3d-skrivare

Foto: Nowlab/Bigrep
Foto: Nowlab/Bigrep
Foto: Nowlab/Bigrep

Den består av 15 delar och har teknik som luftlösa däck och gaffellös styrning. Det tyska företaget Bigrep byggde hela sin elmotorcykel med hjälp av en 3d-skrivare.

Publicerad

Med huvudkontor i Berlin, ägnar sig Bigrep åt storskalig 3d-tillverkning. Bolaget har utvecklat en av världens största 3d-skrivare. Nowlab, som är BigReps innovations-laboratorium med vidhängande expertteam, presenterade nyligen världens första helt utskrivna motorcykel. Nera E syftar på new era, och hojen har banbrytande funktioner som luftlösa däck, inbyggd elektronik och gaffellös styrning. Sed den i klippet.

Nera designades av två Nowlab-experter, produktdesigner Mattia Cristofori och Maximilian Sedlak, en applikationsspecialist och parametrisk designer. Med undantag för elektroniken är konstruktionens 15 delar 3d-utskrivna. Cykelns elektriska motor är innesluten i ett 3d-tryckt skal, och motorn är integrerad i cykelns bakhjul. Från strålkastarna till bakljuset mäter Nera 190 cm, med en höjd på 90 cm. Den ska ha en ungefärlig vikt på 60 kilo, inklusive elmotor, batteri och övriga komponenter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här